500 g brambor typ A
uvařených ve slupce den předem, vychladlých
220 g dětské krupičky
půl vajíčka
1/2 vejce (vezměte 1 vejce, rozšlehejte a použijte 1/2;
nebo 1 celé vejce a zdvojnásobte ostatní )
1/2 lžíce solamylu
1 zarovnaná lžička soli do těsta
1 vrchovatá lžička soli do vody
POSTUP :
Vezměte velký hrnec o obsahu aspoň pět litrů a do dvou třetin ho naplňte vodou. Osolte lžičkou soli, postavte na plotýnku a začněte zahřívat k bodu varu. Brambory oloupejte a nastrouhejte z poloviny nahrubo, z poloviny najemno. Přidejte vejce, sůl, solamyl, polovinu krupičky a zpracujte rychle rukama na těsto. Postupně přisypávejte i zbytek krupice a rukama hněťte, až se vše spojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé utvořte váleček silný asi pět centimetrů. Touto dobou by se už měla voda ve velkém hrnci vařit. Opatrně do ní vložte oba knedlíky. Kdybyste je nechali nějakou dobu odpočívat na kuchyňské lince, těsto povolí (čili zřídne). To nemá za následek jen obtížnější manipulaci, ale také vyšší riziko, že knedlík rozvaříte a že bude mít hrubší strukturu po uvaření. Jakmile voda začne po vložení knedlíků znovu vřít, odlepte je opatrně velkou lžící ode dna a vařte, za občasného pošťouchnutí nebo pootočení, rovných dvacet minut.
Knedlíky opatrně vyndejte z vody, na okamžik je ponořte do mísy se studenou vodou a pak hned nechte okapat. Ještě horké je na několika místech propíchněte vidličkou, jinak se po pár minutách znatelně srazí od páry uzavřené uvnitř. Jakmile budete knedlíky chtít servírovat s ostatním příslušenstvím, nakrájejte je buď stylově silnou nití, nebo stejně stylově ostrým nožem.
podle : Kuchařky pro dceru
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
750 g vychladlých vařených brambor ve slupce (nejlépe „A“ a uvařené den předem),
1 vejce
250 g hrubé mouky
200 g dětské krupice
lžíce bramborového škrobu
sůl
Oloupané brambory ustrouháme. Z uděláme na vále kopeček, v jeho prostředku důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme sůl, mouku, škrob a krupici. Vše vypracujeme na těsto, ze kterého utvoříme 3 podlouhlé knedlíky, které dáme do hrnce s vařící osolenou vodou. Knedlíky podebereme vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu a vaříme 20 minut. Hotové knedlíky nití nakrájíme na plátky. Podáváme k pečeným masům, pečené drůbeži apod. Můžeme je rovněž naplnit uzeným masem nebo uzeninou či švestkami a podávat jako samostatný pokrm.
Autor: Darina Hlaváčková
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY Z PRÁŠKU :
Přiznám se dobrovolně. Ve většině případů z nedostatku času a vlastní lenosti používám bramborové knedlíky „z pytlíku“. Po dlouhém zkoušení a ověřování jsem vybral jako bezpečné a nejvíce podobné opravdovým knedlíkům „Bramborové těsto Vitana“ . Kupodivu ne „Bramborové knedlíky Vitana“. Už vůbec ne jiné značky! Ověřeno mnoha pokusy. Do půllitru rozklepnu jedno vejce a přidám vodu do 400 ml. Takové hodně ošizené pivo. Rozkrvdlám vařečkou a přileju do směsi. Udělám těsto, nechám chvilku odpočinout a udělám tři válečky knedlíků. Vložím do vařící osolené vody a vařím podle návodu 15 minut.
Autor: Jan Hlaváček
900 g brambor
Asi 100g hrubé krupice
asi 100g polohrubé mouky
asi 2 lžíce hladké mouky
menší polévková lžíce solamylu
sůl podle chuti
1 velke vejce
1 žloutek z velkého vejce
POSTUP PŘÍPRAVY :
Brambory nastrouháme půl na hrubo a půl na jemno. Zpracovat těsto běžným způsobem, podle hustoty přidat trochu hrubé mouky. Každé brambory berou jinak … a dál běžným způsobem… vařit v osolené vodě 20 minut…
Autor : Helena Procházková
BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY
150 g vařených brambor, 1 lžička rozehřátého morku, 1 vejce, sůl, muškátový květ, zelená petrželka, 1 lžička solamylu, 3 lžíce dětské krupičky
Jemně nastrouhané brambory promícháme s morkem (nemáme – li morek, můžeme použít libovolný tuk), vejcem, solí, muškátovým květem, jemně usekanou zelenou petrželkou, solamilem. Těsto zahustíme krupičkou. Z dobře vypracovaného těsta, vykrajujeme polívkovou lžící knedlíčky, které po zakulacení vaříme ve slané vodě. Bramborové knedlíčky podáváme ke guláši nebo pečeným masům. Můžeme je také sypat osmaženou cibulkou nebo strouhankou a podávat s hlávkovým salátem jako samostatný pokrm.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S HOUSKOU
500 g hrubé mouky, 5 velkých vařených rozstrouhaných brambor, 1 vejce, sůl, 1 na kostičky rozkrájená houska
Všechny výše uvedené suroviny lehce smícháme, nakonec přidáme nakrájenou housku. Z prohněteného těsta tvoříme koule, velké cca. jako citrón a vaříme je ve slané vodě 15 minut. Hotové knedlíky podáváme se špenátem nebo je sypeme osmaženou cibulkou a salátem z kysaného zelí či jiné zeleniny. Vhodné jsou i ke smetanovým omáčkám.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY Z TEPLÝCH BRAMBOR
750 g vařených brambor, 220 g dětské krupičky, 70 g solamylu, 1 vejce1 žloutek, 70 g hrubé mouky, ¼ balíčku prášku do pečiva, sůl
Teplé brambory, nastrouháme, osolíme a přidáme k nim krupičku smíchanou s moukou, solamilem a práškem do pečiva. Těsto spojíme vejcem a žloutkem. Dobře propracujeme a utvoříme z něj tři podlouhlé knedlíky, které se vaří v osolené vodě 25 minut. Je nutné je okamžitě po vhození do vařící vody podebrat vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu. Podáváme je k pečeným masům, uzenému masu, ke špenátu apod. Zbylé knedlíky můžeme nakrájet na kostičky, osmažit na cibulce a podávat s hlávkovým či zelným salátem jako samostatné jídlo.
KNEDLÍKY ZE SYROVÝCH BRAMBOR
750 g syrových brambor, 1 vejce, sůl, 300 g hrubé mouky, 100 ml mléka, na polití 80 g sádla, 1 cibule
Oloupané syrové brambory nastrouháme a na cedníku z nich vymačkáme vodu. Vložíme do mísy a zalijeme horkým mlékem, přidáme sůl, vejce a hrubou mouku a vymícháme tuhé těsto (asi jako na houskové knedlíky). Polévkovou lžící vykrajujeme kousky, které vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme podle velikosti 5 – 8 minut. Scezené přelijeme smaženou cibulkou. Podáváme s uzeným masem a kysaným zelím.
Toto těsto můžeme použít i na přípravu slovenských halušek. Potřebujeme k tomu speciální cedník na noky jímž těsto protlačujeme. Vaříme následně 3-5 minut. Hotové opět promastíme sádlem, promícháme s vařeným kysaným zelím nebo s rozdrobenou brynzou s škvarečkama.
CHLUPATÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
500 g vařených brambor, 500 g syrových brambor, 100 g hrubé mouky, ½ polévkové lžíce solamilu, sůl
Syrové brambory nastrouháme a slijeme z nich vodu, přidáme strouhané vařené brambory, mouku solamil a sůl. Zpracujeme těsto. Vlhkou rukou tvoříme kulaté knedlíky a vkládáme je do osolené vařící vody. Vaříme je 15-20 minut. Podáváme k pečené kachně, huse nebo k pečenému vepřovému masu se zelím nebo se špenátem. Můžeme také knedlíky posypat osmaženou cibulkou a podáváme s okurkovým, zelným salátem jako samostatný chod.
DRBÁKY
1 kg syrových brambor, 250 g vařených brambor, 1 vejce, 350 g hrubé mouky, mléko, sůl
nebo bez vážení :
8 středně velkých syrových brambor, 3 menší vařené brambory, 1 hrnek hrubé mouky, 1 vejce, mléko, sůl
Syrové nastrouhané brambory dáme na síto a přelijeme vařícím mlékem necháme okapat, trochu v sítu vymačkáme a smícháme s vařenými nastrouhanými brambory. Přidáme vejce, mouku, osolíme a promísíme. Děláme středně velké kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě 15 – 20 minut.
RYCHLÉ DRBÁKY
6 rohlíků, 6 středně velkých brambor, sůl
Syrové brambory nastrouháme a bez vymačkání smícháme v míse s rohlíky nakrájenými na kostky. Vždy přísně dodržujeme pravidlo poměru jeden rohlík a jeden brambor. Osolíme a dobře promícháme, vytváříme menší kulaté knedlíky, které zavaříme do osolené vody. Vaříme 15 – 20 minut. Po vyjmutí z vody je hned vidličkou roztrhneme.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY BAVLNĚNÉ (KRKONOŠE)
1/2 kg vařených brambor, čtyři velké syrové brambory, 1 dl horkého mléka, lžička soli, 14 dkg krupičné mouky
Půl kg vařených, strouhaných brambor (studených) se dá na mísu. Čtyři hodně velké syrové brambory a rozstrouhají, dají se na cedník, polijí se kapkou horkého mléka a nechají se utěrkou přikryté, až voda z nich vykape. Následně se položí na mísu k vařeným bramborům, přidá se necelá lžička soli 14 dkg krupičné mouky, dobře se vypracuje těsto a nechá se půl hodiny odpočinout. Dále se dělají knedlíky ve velikosti menšího pomeranče. Vaří se 12-15 minut v málo osolené vodě. Po uvaření se okamžitě rozkrojí, polijí horkým sádlem s kyselým zelím.
KRKONOŠSKÉ KNEDLÍKY
1 kg brambor, 1 vejce, 200 g hrubé mouky, 80 g krupice, 20 g hladké mouky, 100 g uzeného bůčku, 50 g sušených hub, 2 vejce, 1 cibule, 100 g sádla
Vařené oloupané nastrouhané brambory smícháme se solí, vejcem, krupicí, hladkou i hrubou moukou a vypracujeme vláčné těsto. Těsto vyválíme na placku a nakrájíme ji na čtverečky. Do středu každého čtverce klademe náplň. Z jednotlivých dílu tvoříme jednotlivé knedlíky, které vaříme v osolené vařící vodě 12 minut.
Náplň : na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený bůček a předem namočené překrájené sušené houby. Vše podusíme a zalijeme rozšlehanými osolenými vejci. Mícháme do ztuhnutí.
POŠUMAVSKÉ BOSÁKY
1000 g brambor,5 rohlíků, hrubá mouka, sůl
Oškrábané brambory omyjeme ve studené vodě a jemně nastrouháme. Do strouhaných brambor vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky, hrubou mouku a sůl. Vše promícháme a utvoříme kulaté knedlíky. Zavaříme je do osolené vroucí vody, vaříme 30 minut.
JIHOČESKÉ KNEDLÍKY
1 250 g brambor, 1 vejce, 100 g polohrubé mouky, 40 g sádla, sůl
250 g brambor uvaříme a nastrouháme. Smícháme s 1 kg nastrouhaných syrových brambor, které na zbavíme vymačkáním vody, přidáme mouku, rozpustěné sádlo, vejce, sůl vypracujeme tužší těsto. Vytvarujeme kulaté knedlíky, které zavaříme do osolené vody. Vaříme 15 – 20 minut. Hotové knedlíky nekrájíme, ale roztrhneme je. Ne úplně, jen tak, aby zůstaly pootevřené.
Autor : www.coopclub.cz