1 Camembert
500 g hladké mouky
250 g másla
7 vajec
5 ml vody do těsta
250 ml 33% smetany
250 ml mléka
400 g suchého hrachu
dobrý olej
150 g pórku
150 g cibule
sůl
čerstvě mletý pepř
POPIS PŘÍPRAVY : video
TĚSTO : smícháme mouku, máslo, dvě vejce, vodu, špetku soli a připravíme hladké kompaktní těsto. Necháme odležet v lednici alespoň dvě hodiny. Těsto vyválíme na válu posypaném moukou a vložíme do pečící formy potřené olejem. Přebytečné těsto odříznéme tak, aby přesahovalo okraj formy asi o 0,5 cm. Propícháme vidličkou, aby nám při pečení lépe unikala pára. Na těsto v této formě dáme alobal a nasypeme na něj suchý hrách. Těsto si tak při pečení zachová tvar. Pečema asi 25 minut v předehřáté troubě na 180° C. Poté necháme vychladnout odstraníme alobal s hrachem.
NÁDIVKA : Na pánvi rozpálíme olej a orestujem na nudličky pokrájenou cibuli do změknutí. Pórek pokrájený na nudlučky vaříme v osolené vodě asi 2 minuty. Pak ho scedíme a necháme okapat.Přidáme cibuli, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Z pánve směs přendáme na papírovou utěrku a osušíme od oleje a šťávy.
ZÁLIVKA : Ve větší míse smícháme smetanu, mléko a zbylých pět vajec. Osolíme, opepříma a dobře promícháme.
Na předpečené těsto rovnoměrně naneseme směs cibule a pórku. Navrch poklademe plátky sýra Camembert a zalijeme připravenou zálivkou tak, aby nepřesahovala okraj koláče. Pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě na 180°C.
Upečený koláč necháme vychladnout, rozkrájíme a servírujeme.
Autor : R.Paulus v Lídlu