Kološvárské – sedmihradské zelí

zeli_kolosvarske500 g kysaného zelí
1 špetka cukru
150 g rýže
vývar z masa
500 g vepřového na perkelt
1 střední cibule na perkelt
1-2 vejce natvrdo
sádlo na vymazání pekáče
50-80 g prorostlé uzené slaniny na proužky 2-3 cm x  5 mm 
150-200 g uzené klobásy (vařené ?)
0,5 l smetany
4 vepřové kotlety (nemusí být)
2-3 lžíce mleté papriky (celkem)
sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

Propláchnuté, pokrájené kysané zelí dusíme na sádle téměř doměkka se špetkou cukru, Na malém ohni pomalu opečeme, až vyškvaříme slaninu. Před koncem přidáme papriku, pozor nepřipálit ! Pak si smícháme  zelí se slaninou.
Rýži dusíme zalitou vývarem z masa, (poměr 2:3), opět nemusí být zcela hotová. Mezitím si z vepřového masa pokrájeného na malé kousky a nadrobno pokrájené cibule uvaříme perkelt. Ten pak smícháme s hotovou rýží. Taky si uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Když máme vše hotové, vymažeme sádlem ohnivzdornou mísu, poklademe vrstvou zelí, na to několik koleček vajec, na kolečka nakrájenou uvařenou uzenou klobásu, směs perkeltu a rýže a opět zelí a pokropíme smetanou. Pak opakujeme vejce, klobásu, rýži s perkeltem a opět zelí pokropíme smetanou a postupujeme tak dlouho dokud máme přípravy nebo až se nádoba naplní. Navrchu má být zelí, hojně pokropené smetanou. Dáme do trouby a hodně propečeme. Navrch můžeme položit čerstvě pečené vepřové kotlety a podáváme. Celková doba přípravy je 1 ¼ – 1 ¾ hodiny. Je důležité, aby jednotlivé vrstvy byly slabé a abychom rovnoměrně rozložili všechny přípravy. Solíme opatrně, protože část materiálu je již solená.

Pokud se názvu tohoto jídla týče, vykytuje se pod oběma názvy a myslím, že je vysvětleno místopisně tady.

0dobre

 

 

0tlzpet

Vepřové a telecí

Updated: 9.3.2017 — 0:52

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme