Koprová omáčka

koprovka_a40 g másla
40 g hladké mouky
1/2 l vývaru nebo vody
3 lžíce sekaného kopru
2 lžíce octa
2 lžíce vody
250 ml smetany (ke šlehání, 33%)
2 žloutky
2 lžičky cukru
1 lžíčka soli

POSTUP PŘÍPRAVY :

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, osolíme a 20 minut povaříme. Mezitím si připravíme kopr – najemno jej nasekáme, potom jej vsypeme do rendlíku, v němž se vaří 2 lžíce vody s octem (dodržíme poměr 1:1), promícháme, necháme přejít var a ihned vypneme zdroj tepla. Celý obsah rendlíčku vmícháme do omáčky, přisladíme, případně podle chuti i dosolíme nebo přidáme ještě trochu octa. Nakonec přidáme smetanu, ve které jsou rozšlehané žloutky. Nyní již pouze prohřejeme, aby se omáčka nesrazila.

[huge_it_slider id=“20″]

0dobre

 

Autor: Sněhurka z Labužníka 

 

TIPY :

Jestliže nepodáváme omáčku ihned, přidáme úplně nakonec kousek másla, které necháme na povrchu rozpustit. Zabráníme tak vytvoření škraloupu.
Část kopru přidávám až těsně před podáváním, chuť je výraznější.
Pokud dělám koprovku s knedlíkem a vařeným hovězím masem, maso vařím ve  vývaru který si dělám buď kostí, nebo nejlevnějšího hovězího. Koneckonců i z kostky. Jako vlastní maso nejraději používám loupanou plec , podle mých zkušeností nejméně leze do zubů.

Koprovku mám rád i s natvrdo vařeným vejce a bramborem, ten nejlépe na „loupačku“ . V tom případě použiju nejčastěji vývar z lednice zamražený nebo i z kostky.

0tlzpet

omáčky a šalše

Updated: 25.10.2023 — 21:37

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme