králík, nebo králičí stehna
3 lžíce dobrého oleje
1 větší cilbule
4 – 5 stroužků česneku
100 – 150 g anglické slaniny
2 – 3 snítky rozmarýnu
šťávu z 1 – 2 citronů
2-3 lžíce rozpuštěného přepuštěného másla
POPIS PŘÍPRAVY:
Na oleji necháme zeskelnatět drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět. Hlídáme cibuli, neměla by být více než lehce nazlátlá, česnek by neměl zhnědnout. Potom přidáme jemně posekaný čerstvý rozmarýn. A teď je ta chvíle, kdy můžeme recept obměnit a přidat jiné koření, například provensálské, tymián, bazalku, oregano apod. Případně si vymyslet vlastní směsi. Koření může být čerstvé i sušené. Vlejeme šťávu z citronu a necháme trochu vychladnout.
Králíka opláchneme, osušíme a posolíme. Popatláme ze všech stran připravenou směsí, lehce polejeme máslem, abychom nesmyli koření. Naskládáme do do pekáče, pokryjeme anglickou slaninou, pokud možno tak, aby byl svrchu celý pokrytý. Pekáč dáme do chladu a necháme 24 hodin odležet. Pečeme zpočátku přikryté, na nízkou teplotu (kolem 100°C) asi 3 – 4 hodiny. Pak odkryjeme a dopečeme při 180°C do krásné barvy. Je možné péci společně s vepřovým bůčkem, (viz obrázek) který připravíme stejně, ale mladý králík bude pečený dříve a budeme-li chtít dopéci bůček, králíka vysušíme. Obávám se, že to je zdroj obecné neoblíbenosti králíka – “ to nemám rád, moc suché“ .Doporučuji v tom případě bůček dopéci zvlášť.
Vhodná příloha je už podle vlastního uvážení, ale klasika špenát a bramborový knedlík je klasika !