1 lžíce strouhaného křenu
1 velké jablko
1 žervé
POSTUP PŘÍPRAVY:
Jablka oloupeme a nakrouháme, mírně osolíme. Přidáme jemně nastrouhaný křen a žervé sýry. Vše dohromady promícháme. Veku nakrájenou na plátky pomažeme slabě máslem a potřeme křenovou pomazánkou.
2 lžíce strouhaného křenu
250 g tučného tvarohu
lžička másla
bílá cibulka
snítka pažitky
olivový olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Křen nastrouháme najemno. Cibulku pokrájíme nadrobno a a pažitku nasekáme. V pánvičce rozpustíme máslo a cibulku „zesklovatíme“. Pak přidáme křen a promícháme. Křen ponecháme v pánvi max. 1/2 minuty. Osmahnutím ztratí křen palčivost, ale vynikne jeho chuť a vůně. Tvaroh rozmícháme s pažitkou, přidáme prochladlou směs křenu a cibulky, vše promícháme a osolíme. Chuť můžeme doladit špetkou moučkového cukru, případně zjemníme trochou olivového oleje.
Autor: Dalibor Navrátil