Kreolské kuře

základem tohoto pokrmu je
KREOLSKÁ SMĚS KOŘENÍ :

2 lžíce soli
2 lžíce česneku v prášku
1 lžička čerstvě mletého pepře
1 lžička Cayenského pepře (nebo podle odvahy)
2 1/2 lžic sladké červené papriky
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce sušeného oregana
1 lžíce sušené cibule v prášku

 

Pro kuře jsem našel 2 základní recepty:

1) z jednotlivých dílů tmavého masa
2) rozporcovaná prsíčka bez kůže

RECEPT 1:

Kuřecí stehna spodní, vrchní, nebo celá, množství dle hladu
Kreolské koření
Citron
olivový olej

Kuřecí stehna pokapeme citronem, obalíme v kreolském koření, zakápneme olivovým olejem a necháme odpočinout. I s olejem potom vložíme do pekáče a položíme kuřecí maso tak, aby byla kůže navrchu. Pečeme na 180 °C přibližně 50 minut.

Příprava kreolské omáčky:

2 lžíce olivového oleje
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 zelená paprika
1 červená paprika
3 snítky řapíkatého celeru
400 g loupaných krájených rajčat
rajčatové pyré nebo protlak
koření dle chuti

Do kastrolu nalijeme olej, přidáme prolisovaný česnek i pokrájenou cibulku a krátce orestujeme do skelna. Do směsi přidáme obě papriky i celer nakrájené na malé kousky a zakápneme pár kapkami citrónové šťávy. Přidáme k nim rajčatové pyré, plechovku krájených a loupaných rajčat a dusíme. Dále oregano, tymián a rozmarýn. Podle chuti dochutíme kreolským kořením popřípadě i dalším, které máme rádi. Vše dusíme tak dlouhou, dokud nám suroviny dostatečně nezměknou. Na závěr přilejeme ke kuřecím stehnům v pekáči a ještě necháme tak 15 minut při 120° C podusit a můžeme podávat. Nejčastější přílohou je rýže, nebo chléb.

 

 

RECEPT 2:

2-4 kuřecí prsa bez kůže kostky 2,5×2,5 cm
2 střední cibule nadrobno krájené
3 snítky řapíkatého celeru krájené
2 stroužky lisovaného česneku
1 na kostky krájená zelená paprika
400 g krájená loupaná rajčata (konzerva)
1 lžíce oleje
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 – 1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
1/2 lžičky soli

POSTUP :

Maso pokapeme citronem, obalíme v kreolském koření, zakápneme olivovým olejem a necháme odpočinout. Rozehřejeme těžkou pánev na střední teplotu a opečeme na oleji kuřecí kousky dohněda. Vyjmeme a uchováme stranou v teple. Ve stejné pánvi orestujte cibuli, celer, papriku a česnek dokud nezměknou. Přidejte rajská jablíčka, papriku, dosolte a přidejte bobkový list. Přikryjte a pomalu vařte alespoň 10 minut. Vložte zpět kuře , kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené  vodě rozmíchejte a vařte pokud nebude omáčka krémovitá. Opět přiveďte k varu a vařte pokud nebude kuře měkké, 10-15 minut. Před podáváním vyjměte bobkový list. Vhodná příloha je rýže.

 

1. podle : ??

2. podle : https://www.tasteofhome.com/recipes/chicken-creole/

 

Kuřecí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Updated: 28.1.2024 — 14:56

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme