400 g hovězích (krůtích) jater
3 větší cibule
1 vejce
NA TĚSTO :
1 vejce
trocha vody
300 g mouky
POPIS PŘÍPRAVY :
Játra upečeme, vychlazená umeleme a přidáme k nim 3 velké, nadrobno pokrájené a dozlatova osmažené cibule. Do směsi přimícháme 1 natvrdo uvařené a usekané vejce, osolíme a opepříme. Z jednoho vajíčka, mouky a trochy vody vypracujeme tuhé, vláčné těsto, tence ho rozválíme a nakrájíme na malé čtverce. Do středu vložíme nádivku, přehneme a vytvoříme třírohé taštičky. Okraje silně stlačíme a můžeme si pomoci vidličkou. Vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Pak ještě můžeme v rozehřátém tuku osmažit. Kreplach můžeme také plnit nádivkou z drůbežího masa s nasekanou petrželkou, nebo z mletého hovězího masa s cibulí a česnekem.
Bezmasou nádivku vytvoříme z drobně pokrájené cibule, bramborové kaše, vejce a strouhaného tvarohu. Cibuli osmahneme, smícháme s bramborovou kaší, tvarohem avejcem. Může to být samostatná příloha nebo vložka do polévek.
Autor: Magda Saxlová a Karel Sýs : Šoulet a jiné básně aneb Židovská kuchařka
Nejdříve však musím milým čtenářům povědět co to jsou tahle židovská kreplach … Nuže kreplach jsou knedlíčky nekynuté nebo taštičky třírohé, nadrobno sekaným masem plněné. Jíme je celkem jen čtyřikrát do roka. Letnice jsou jedním z těchto velevýznamných svátků. Jenže o letnicích neplníme kreplach masem a nevaříme je v polévce jako jindy, nýbrž je plníme tentokrát tvarohem a vaříme zvlášť. Jestli jste ještě nikdy nejedli kreplach, mnoho jste ztratili.
Jiří Langer : Devět bran