krkovička podle počtu strávníků
1/2 váhy cibule
3 lžíce sádla
4-8 stroužků česneku
láhev černého piva
POPIS PŘÍPRAVY :
Plátky krkovičky trochu naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi na lžíci sádla zprudka opečeme, potřeme částí česneku utřeného se solí a skládáme na sebe. Mezitím necháme zeskelnatět na zbývajícím sádle nahrubo pokrájenou cibuli. Ke konci přidáme zbytek posekaného česneku. V pekáči rozprostřeme vrstvu cibule, vyskládáme opečené plátky krkovičky a pokryjeme opět cibulí. Je možené udělat dvě vrstvy masa, poslední vrstva ale musí být cibule. Podlejeme černým pivem, hladina těsně přes maso. Podléváme od okraje abychom si nespláchli cibuli z masa. Pekáč zakryjeme alobalem, troubu rozpálíme na 200-210° a pečeme hodinu až hodinu a půl, na posledních pět minut odkryjeme. Vhodnou přílohou může být bramborový knedlík nebo brambor. Vůbec není špatná bramborová nastavovaná kaše.
Autor : Jan Hlaváček