vykostěné horní krůtí stehno
3 mrkve
0,3 l suchého červeného vína
bobkový list
nové koření
celý pepř
celý zelený pepř
jalovec
vývar podle potřeby
2 lžíce oleje
20 g másla
POPIS PŘÍPRAVY:
Vykostěné krůtí stehno, nejlépe s kůží, „prošpikujeme“ proužky ze dvou mrkví asi 5×5 mm podél svalů. V hmoždíři rozdrtíme 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce. Můžeme také použít přímo mleté koření. Posypeme tím osolenou vnitřní stranu vykostěného stehna. Pokropíme částí červeného vína. Stehno zabalíme zpět do tvaru před vykostěním, pokud možno i do kůže a o ovážeme režnou nití nebo potravinovým provázkem. Zprudka opečeme na rozpáleném oleji s máslem, podlijeme nejlépe vývarem (stačí i z kostky) a zbytkem červeného vína. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a opět, tentokráte celý bobkový list, nové koření, jalovec, celý pepř, zelený pepř. Dáme péci do předehřáté trouby (180°C). Po půlhodině zmírníme na 150°C. V průběhu podle potřeby podléváme, otáčíme a přeléváme. Ze stěn pekáče oškrabujeme výpek. Na závěr vyjmeme maso, Uvařeno, skvěléuložíme do tepla. Ze šťávy vyjmeme koření, propasírujeme nebo rozmixujeme, podle potřeby zahustíme opatrně jíškou, povaříme. V teple odpočinuté maso nakrájíme a podáváme nejlépe s bramborovým knedlíkem a dušeným červeným zelím s vínem a jablky.(viz recept v Zelenině).
Autor : Jan Hlaváček