Kulajda

kulajda200 – 400 g nejlépe čerstvých hub
kostka houbového bujónu
6 větších brambor
špetka kmínu
3 kuličky nového koření
3 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
200 gr smetany , nejlépe zakysaná
2 lžíce hladké mouky
1 až 2 lžíce octa
4 čerstvá vejce
sekaný kopr (čerstvý, sušený, mražený)

POSTUP PŘÍPRAVY :

Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. Nic nebrání tomu, abychom polévku nalévali do talíře a pozvali všechny hladové ke stolu. V tomto případě to byla porce pro 2, ale vy si udělejte klidně plnej hrnec.
Je hodně lidí, kteří si pletou kyselo s kulajdou. Kulajda je šumavská, kyselo kerkonošské. Tohle je kulajda.

0dobre
Autor: Jan Hlaváček,  s použitím internetu

0tlzpet

polévky, zavářky

Updated: 9.3.2017 — 0:12

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme