4 kuřecí stehna i dělená, nebo prsa
2 lžíce oleje
1 střední cibule
100 g anglické slaniny vcelku
asi 150 g žampionů
1/2 lžičky houbového koření
2 lžičky dobré červené papriky
200 g smetany (mléka)
1 lžíce hladké mouky
POSTUP PŘÍPRAVY:
Na oleji opečeme omytá a osolená stehna. Až trochu zhnědnou, vyndáme je a udržujeme v teple. Do oleje přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Jakmile začne pouštět tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zeskelnatí, přidáme na čtvrtky krájené žampiony.Já ještě po chvilce žampiony zakápnu pár kapkami citronové šťávy – zůstanou bílé, v omáčce to potom vypadá moc hezky ! Vložíme zpět kuřecí stehna, zasypeme paprikou, podlijeme kuřecím vývarem a dusíme. V průběhu dušení podléváme. Nakonec zahustíme smetanou s rozmíchanou hladkou moukou.
Vhodná příloha : těstoviny,rýže, halušky, ale koneckonců fantazii se meze nekladou.
V oddělení vepřového masa najdete tento recept s vepřovými kotletami. Já jsem se obdobnou chuť snažil vytvořit z kuřecího masa a výsledek mě příjemně překvapil.
Na obrázcích je trochu jiný postup. Maso kuřecí prsa, žampiony a slanina připravená zvlášť a pak přidané. V rodině někteří něco „nemusí“. Bylo to jedlé, ale nebylo to ono.
Autor : Jan Hlaváček