1 celé kuře nebo libovolné porce
1 střední cibule
2 lžíce sladké papriky
slepičí bujón
1 stroužek česneku
1-2 lžíce hladké mouky
1 kelímek smetany 12%
1 kelímek zakysané smetany
sůl
POSTUP PŘÍPRAVY :
Kuře nebo kuřecí stehna posolíme, obalíme v paprice a necháme aspoň půl hodiny odležet v lednici.
VARIANTA A:
Potom dáme vařit do vody společně s cibulí, případně stroužkem česneku a polovinou papriky. Když se voda začne vařit přidáme slepičí bujón, případně podle potřeby dosolíme. Je – li kuře měkké, vyjmeme a uchováme v teple. Vývar přecedíme, případně podle požadovaného množství omáčky trochu odebereme.
VARIANTA B:
Vezmeme co nejširší plochý kastrol, zpěníme veli jemně pokrájenou cibuli. Když zeskelnatí přidáme prolisovaný česnek. Pak osmahneme paprikované porce kuřete. Zalijeme vývarem (postačí slepičí z kostky) do poloviny masa a pomalu dusíme. Kontrolujeme a podléváme. Je-li kuře měkké vyjmeme.
DOKONČENÍ JIŽ SPOLEČNĚ :
Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku se zbytkem papriky a zahustíme omáčku na požadovanou hustotu. Když to náhodou trochu přeženeme, můžeme zředit vývarem. Vmícháme zakysanou smetanu. Do omáčky vrátíme stehna nebo rozporcované kuře, případně vykostěné a bez kůže. Pak už jen prohřejeme, nevaříme.
Autor: Jan Hlaváček