1 středně velké kuře
nebo kuřecí stehno na osobu
olej
2 nadrobno krájené cibule
1 zelená paprika nadrobno krájená
4 zralá rajčata
2 stroužky česneku nadrobno
1/2 lžičky oregana
sůl, pepř
široké nudle (fettucine)
POPIS PŘÍPRAVY :
Kuře očistíme, omyjeme, naporcujeme. Rozehřejeme olej, zeskelnatíme na něm cibuli, pak přidáme porce kuřete a osmahneme ze všech stran. Přidáme podrcená, nebo posekaná rajčata, česnek, papriku, oregano, sůl , pepř a pomalu dusíme. Když je kuře téměř měkké vyndáme ho a udržujeme v teple. Do omáčky přidáme asi 1/2 litru vody (lépe horké, nejlépe kuřecího vývaru) a jakmile se začne vařit vložíme těstoviny. Když jsou těstoviny téměř hotové vrátíme porce kuřete a necháme ještě několikrát přejít var. Podáváme ihned.
Původní název tohoto pokrmu je Kotopoulo me chylopites, přeloženo jako kuře s placatými nudlemi. Ale myslím, že na druhu a jménu těstovin až tolik nesejde. Rajčata jsou mleta na zeleninovém mlýnku, jemně jsem je pokrájel.
Autor: Řecká kuchyně, vydavatel Stelios Kontaratos
odzkoušel Jan Hlaváček