Kuřecí játra v sádle

jatra_v_sadle400 g kuřecích jater
200 – 300 g sádla, nejlépe husího

4-6 hřebíčků
1/2 střední cibule
špetka bílého pepře
trochu soli

POSTUP PŘÍPRAVY:

Kuřecí játra očistíme od zbytků žilek, pokrájíme na menší, rovnoměrné asi 2 cm kousky. Do poloviny cibule zvenku zastrkáme hřebíčky tak, aby se nerozpadla. Rozehřejeme sádlo, vložíme cibuli a po chvíli  postupně játra, která pomalu vaříme.Okořeníme špetkou bílého pepře. A teď musíme vystihnout ten okamžik, kdy přestanou být játra uvnitř krvavá, ale ještě neztvrdnou. Vyjmeme cedníkem, opatrně s citem posolíme a posekáme na drobno.Vkládáme do skleniček a zaléváme sádlem. Necháme ztuhnout v lednici. S chlebem a okurčičkou nepřekonatelné.
Další odzkoušenou variantou je, že asi 2/3 uvařených jater rozmačkáme vidličkou a v misce promícháme s částí sádla. Zbývající játra pokrájíme na tenké plátky (daleko lépe se mažou pak na chleba) a přidáme ke směsi. Směsí plníme skleničky a navrch zalijeme zbývající trochou sádla. Ještě jsem zkoušel játra na 24 hodin naložit do portského – taky úžasné!
Pak jsem taky četl o variantách směs zjemnit přídavkem smetany, másla. Ale to nemám prozatím odzkoušeno.
0dobre
Autor . Jan Hlaváček

0tlzpet

předkrmy studené

Updated: 18.2.2017 — 12:34

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme