400 g kuřecích jater
200 – 300 g sádla, nejlépe husího
4-6 hřebíčků
1/2 střední cibule
špetka bílého pepře
trochu soli
POSTUP PŘÍPRAVY:
Kuřecí játra očistíme od zbytků žilek, pokrájíme na menší, rovnoměrné asi 2 cm kousky. Do poloviny cibule zvenku zastrkáme hřebíčky tak, aby se nerozpadla. Rozehřejeme sádlo, vložíme cibuli a po chvíli postupně játra, která pomalu vaříme.Okořeníme špetkou bílého pepře. A teď musíme vystihnout ten okamžik, kdy přestanou být játra uvnitř krvavá, ale ještě neztvrdnou. Vyjmeme cedníkem, opatrně s citem posolíme a posekáme na drobno.Vkládáme do skleniček a zaléváme sádlem. Necháme ztuhnout v lednici. S chlebem a okurčičkou nepřekonatelné.
Další odzkoušenou variantou je, že asi 2/3 uvařených jater rozmačkáme vidličkou a v misce promícháme s částí sádla. Zbývající játra pokrájíme na tenké plátky (daleko lépe se mažou pak na chleba) a přidáme ke směsi. Směsí plníme skleničky a navrch zalijeme zbývající trochou sádla. Ještě jsem zkoušel játra na 24 hodin naložit do portského – taky úžasné!
Pak jsem taky četl o variantách směs zjemnit přídavkem smetany, másla. Ale to nemám prozatím odzkoušeno.
Autor . Jan Hlaváček