1/2 kg kysaného zelí
2 lžíce sádla
2 střední cibule
1 – 2 lžičky kmínu
1/2 lžičky drceného kmínu
POSTUP PŘÍPRAVY:
Základem je použít dobré kysané zelí ze zavedených značek – například Dobrovodské Pourovo, Křimické, a podobně. Je možné použít i vlastní výrobu, když se povede. Ale to je už zase jiný recept. Potom je ještě nutné vzpomenout na mého dědečka, který každý rok o posvícení v Sadské říkal babičce : „proč nevaříš takhle dobré zelí celý rok !“ Protože na posvícení bylo na husím sádle!
Na sádle, tedy nejlépe husím necháme zeskelnatět nadrobno pokrájenou cibuli.Pak přidáme zelí, je-li krouhané ne dlouho, ještě je trochu na prkénku překrájím, aby se dalo při jídle nabírat. Dávám i s vodou ze zelí, mám rád dost kyselé. Podle kyselosti zelí a požadavků strávníků je možné malinko osladit, ale to mě rodina už musí dost přemlouvat ! Ovšem občas mě přemluví zelí propláchnout. Přidám celý i drcený kmín. Podle potřeby trochu podleji a pod pokličkou na mírném ohni dusím do požadované měkkosti. Hlídat, nepřipálit, neznám nic odpornějšího, než připálené zelí !
[huge_it_slider id=“17″]
Autor: Jan Hlaváček