Kyselo Procházkovo – Zelené

kyselo_a2 dl kvásku
hrst sušených hub – nešetřit !
5 vajec
2 střední cibule
8 velkých brambor
50 g másla
1/2 kelímku šlehačky
1/2 lžičky kmínu

 

POPIS PŘÍPRAVY :

Můj recept je kombinace receptu mojí mámy ( co měla asi od své maminky – mojí babičky) a úprava podle Jirkovy mámy. Tedy : Toto kyselo vaříme takto : asi 2 dl kvásku koupeného v Jaroměři v obchodu – chlebový kvásek. Ten rozmíchat v 2 dl vlahé vody a nechat stát. Zatím 8 velkých brambor nakrájených na kousky vařit v osolené vodě s kmínem ( asi 1/2 kávové lžičky) v 1/2 velkého hrnce Zepter ( to odhadni), když jsou brambory na 1/2 uvařené, přidají se předem namočené houby ( asi větší hrst – za sucha nastříhané na kousky – hřibovité houby). Když jsou brambory téměř, ale ne úplně uvařené, postupně se za stálého míchání v plném varu vleje kvásek, provaří se. Přidat 1/2 kelímku šlehačky (ne více) a vypnout plyn a nechat brambory dojít ( hrnec uchovává teplo, dál nevařit). Zatím na střední kousky ( asi 4x4mm) nakrájet 2 cibule ( každá asi 100g), na pánvičku 2-4 lžíce oleje, do rozehřátého dát cibuli a smažit, když začnou první kousky zlátnout, přidat asi 1/4 kostky másla  a dál smažit do zlaté voňavé cibulky. Pak se z omastku vybere cibulka ( vymačkat tuk zpět do pánvičky) – cibulka se zamíchá do kysela a na omastku se umíchá 5 osolených vajec – míchat, vlastně převracet vařečkou, aby byly středně velké kousky promíchaného vejce s tukem, nechat na slabém plynu do úplného ztuhnutí vajec a oddělení vajec od tuku, ale pozor aby se nic nespálilo. No a pak se vše z pánvičky dá do hotové a chladnoucí polévky. Je možno přidat trochu glutazolu a soli podle chuti, ale ne „žlutou sůl“. Polévka je lepší druhý nebo třetí den (uchovaná v chladu), kdy se všechny chutě prolnou.
0dobre
Autor:  Helena Procházková s použitím rodinných zvyklostí .

0tlzpet

polévky, zavářky

Updated: 18.2.2017 — 20:01

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme