Boloňská omáčka
Bešamel
strouhaný parmezán
mozarella
POSTUP:
Nejprve si připravíme boloňskou omáčku, podle receptu v Těstovinách, měla by být o něco hustší, více vydušená, než na špagety. Potom si uvaříme bešamelovou omáčku základní, podle receptu v Omáčkách, asi dvojnásobné množství. Pak si povaříme lasagne v osolené vodě s kapkou oleje. Po chvilce je zchladíme studenou vodou, aby se zastavil proces jejich „měknutí“. Můžeme také použít čerstvé, bez předváření.
Připravíme si zapékací mísu nebo pekáček, do kterého budete jednotlivé vrstvy skládat. Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní a pak přidáme vrstvu boloňské omáčky. Když budete v pekáčku vrstvy pěkně střídat v pořadí těstoviny – bešamel – boloňská – strouhaný parmazán a tak pořád dokola, . Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Končíme vrstvou lasagní a bešamelu. Pro lepší dojem ze zapečení přidáme na plátky krájenou mozzarellu. Zapékací nádobu přiklopíme a uložíme do trouby na 180°C 60 minut. Potom odkryjeme a pečeme do zezlátnutí! Pro krásné krájení jako na obrázku je nejlepší upéct den předem první fázi, nakrájet vychladlé a druhý den narovnané v pekáči dopéct .
Autor: sbírka s internetu a
Jana Florentýna Pišová (dříve Zatloukalová)