1 hrnek mletých nebo mixovaných ovesných vloček
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce jogurtu
1/2 hrnku mléka
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
olej, přepuštěné máslo na smažení
POSTUP PŘÍPRAVY :
Oddělíme žloutek a bílek. Ze špetkou soli osoleného bílku ušleháme tuhý sníh. V druhé misce rozšleháme žloutek s mlékem, jpgurtem, přidáme mleté ovesné vločky, prášek do pečiva a rozmícháme. Nakonec přidáme sníh. Upravíme hustotu těsta přidáním mléka nebo mletých vloček tak, aby se dobře roztékalo. Smažíme středně rychle, nejlépe na vymaštěném lívanečníku.
Můžeme jíst s cukrem se skořicí, javorovým sirupem, tvarohem, jogurtem, marmeládou, prostě co nás napadne a bude nám chutnat.
Ovesné vločky si melu předem na masovém strojku ( pozor – občas strojkem „couvnout“ ) a ukládám do zásoby. Výhodou je, že takto připravené se nemusí před použitím máčet. V dnešní době je možné samozřejmě možné k namletí použít libovolnou mechanizaci kuchyně, např. mixer.
Autor: Jan Hlaváček