Marinády

ilustrační foto

S RUMEM A ZÁZVOREM

120 ml ananasu ve vlastní šťávě
80 ml bílého rumu (to bude zvlášť dobrý)
60 ml sojové omáčky
1 lžíce zázvoru nasekaného najemno
2 lžičky prolisovaného česneku
1 lžíce hnědého cukru
1/4 lžičky chili v prášku

POSTUP PŘÍPRAVY :  Pouze smícháme a můžeme nakládat.

NA VEPŘOVÉ

2 lžíce medu
6 lžic pomerančového džusu
2 lžičky římského kmínu
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce červeného vinného octa
2 lžičky oregana
8 stroužků česneku
1 lžička mletého koriandru

POSTUP PŘÍPRAVY :

Nejprve vezmeme stroužky česneku. Oloupeme je a najemno nasekáme (já bych je prolisoval). K česneku přidáme další ingredience: med, vinný ocet, pomerančový džus, olivový olej, římský kmín, sušené oregano, koriandr. Směs můžeme doplnit o skořici nebo čerstvý mletý černý pepř. Suroviny spolu dobře promícháme. Marinádou potřeme připravené kousky vepřových kotlet. Je nutné marinované kotlety nechat přikryté alespoň 6 hodin v lednici a několikrát je za tu dobu obrátit. Po uplynutí nutné doby vepřové kotlety vyndáme a můžeme dále upravit (grilovat). Solíme až na konci celého procesu. Marináda je kromě grilování vhodná i na přípravu na pánvi nebo v troubě, dle libosti.

MARINÁDA MOSCHÁRI

Tato marináda bude dozajista patřit k těm méně známým a o to více zajímavým! Je inspirována především řeckou kuchyní.

1 kelímek bílého jogurtu
špetka chilli
2 stroužky česneku
1 lžíce červené papriky
1/2 půl lžičky soli
1/2 půl lžičky pepře

Autor obou : Božka

S MEDEM A CITRONEM

120 ml olivového oleje
2 lžíce šťávy z citronu
1 lžíce medu
1 lžíce prolisovaného česneku
2 rozdrolené bobkové listy (nebo 1/2 lžičky mletého)

POSTUP PŘÍPRAVY :  Pouze smícháme a můžeme začít nakládat.

S MEDEM A CHILLI PAPRIČKAMI

60 ml červeného vína
120 ml medu
1/4 lžičky mletých chilli papriček
1 lžička hořčičného prášku

POSTUP PŘÍPRAVY :  Pouze smícháme a můžeme začít nakládat.

S VINNÝM OCTEM

120 ml sojové omáčky
2 lžíce hnědého cukru
1/2 lžičky mletého zázvoru
2 lžíce vinného octa
prolisovaný stroužek česneku
2 lžíce rajčatové šťávy

POSTUP PŘÍPRAVY :  Pouze smícháme a můžeme začít nakládat.

MAROCKÁ NA JEHNĚČÍ

2 lžičky sušené petrželky
1 lžíce šťávy z citronu
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého černého pepře
1/4 lžičky cayenského pepře
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky koriandru

POSTUP PŘÍPRAVY :  Vše dáme do misky a dobře smícháme.Směsí potřeme jehněčí maso ze všech stran a necháme je marinovat l hodinu při pokojové teplotě nebo nejdéle 4 hodiny v ledničce.

SE SOJOVKOU A MEDEM

60ml sojové omáčky
2 lžíce medu
1 lžíce sherry
2 stroužky prolisovaného česneku
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru

POSTUP PŘÍPRAVY :  Pouze smícháme a můžeme začít nakládat.

NA KUŘATA TEXASKO-MEXICKÁ

50 ml citronové šťávy
50 ml pomerančového juice
3 lžíce petrželky nasekané najemno
3 lžíce olivového oleje
1 lžička cayenského pepře, nebo jiné pálivé papriky
1 lžíce mletého římského kmínu (cumin)
2 lžička soli
4 stroužky prolisovaného česneku

POSTUP PŘÍPRAVY :  Vše smícháme a můžeme  nakládat maso.

0dobre

 

Autor : M.Málek, Drobek

NA KUŘATA PODLE  S.REICHLENA

1 citron nakrájený na plátky
1 střední cibule, velmi jemně krájená
125 g (1/8) másla
4 prolisované stroužky česneku
125 ml  (1/2 hrnku) jablečného octa
1/2 lžičky hrubozrnné soli
110 g (1/2 hrnku) hnědého cukru
1/2 lžičky pepře
4 lžíce (1/4 hrnku) worcesterské omáčky

POSTUP : Citron oloupeme, nakrájíme na plátky, odstraníme semínka a dáme do misky. Vše ostatní rozehřejeme a rozpustíme v hrnku, nalijeme na citron a necháme vychladnout.


Vyzkoušel : David Hlaváček

 

SE ZÁZVOREM

50 ml sojové omáčky
100ml bílého vína
100 ml pomerančového juice
2 lžíce zázvoru nasekaného najemno
2 lžičky prolisovaného česneku

POSTUP PŘÍPRAVY :  Pouze smícháme a můžeme začít nakládat.

PIVNÍ No.1

šťáva ze dvou menších citronů
0,2 l černého piva
3 lžíce dobrého oleje
2 – 3 stroužky česneku
1/2 lžičky mleté papriky
lžička sušené cibule
pepř černý, čerstvě mletý
špetku rozmarýnu
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky zázvor mletý,
špetka chilli mleté (podle chuti)
1/2 lžičky hořčice bílá mletá
pískavice mletá,
1/2 lžičky koriandr mletý (drcený)
1 1/2 lžičky mletého římského kmínu

POSTUP PŘÍPRAVY :  Česnek utřeme se solí. Zahřejeme pivo s olejem, vše vsypeme a pečlivě rozmícháme. Necháme vychladnout a použijeme k naložení masa. Je možné použít i k potírání během grilování.

Autor:  Jan Hlaváček

MARINÁDA TERYIAKY

120 ml sojové omáčky
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce rýžové víno nebo dry sherry
1 lžička  strouhaného čerstvého zázvoru
2 stroužky prolisovaného česneku

POSTUP PŘÍPRAVY :  Svaříme pomalým varem ingredience do rozpuštění cukru, bez zázvoru a česneku. Po vychladnutí přimícháme česnek a zázvor a můžeme použít.Tato omáčka se dá koupit i hotová. Ale proč nezkusit nějaký originální recept ?

Autor:  Jan Hlaváček s použitím internetu

 

Grilování

 

Updated: 16.8.2021 — 11:28

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme