1 malá cibule
50 g hovězího morku
50 g másla
300 g rýže na rizoto (arborio, carnaroli)
250 ml suchého bílého vína
1 l drůbežího vývaru
šafránu jako šafránu
50 g nastrouhaného parmazánu
sůl, pepř
POPIS PŘÍPRAVY :
Cibuli nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme polovinu másla, morek pokrájený na kostičky a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmahneme. Zalijeme vínem a za stálého míchání necháme vstřebat. Jakmile se víno odpaří, přilijeme za stálého míchání sběračkou vroucí vývar. Když se vstřebá, přilijeme další a takto pokračujeme. Vaříme dokud není rizoto krémovité. Šafrán necháme částečně rozpustit v troše horké vody a přidáme do rizota pár minut před dokončením. Osolíme a opepříme a vmícháme parmazán. Necháme pár minut přikryté dojít.
První risotto podle legendy připravil italský malíř chrámových oken, kterému se smáli, že při barvení oken používá šafrán, a tak ho trochu přidal i do svatební rýže svého mistra. Namísto srandy ale pokrm zachutnal natolik, že dnes je rizoto jedním z nejznámějších jídel nejen v Itálii, ale po celém světě. A vše začalo jako zářivě žluté Risotto alla Milanese con lo zafferano (Milánské rizoto se šafránem).
Autor : Jan Hlaváček podle M.D. Klímy