Moravští brabci – vrabci

mor_brabec_1750 g vepřového, bůček, plecko nebo koleno
2 větší cibule
3 stroužky česneku
1 lžička kmínu

sádlo podle potřeby 
1-2 lžičky hladké mouky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Je rozdíl mezi výpečky a vrabci. Vrabci jsou jinak kořenění. Maso podle požadavku strávníků vykostíme a odstraníme kůži. Pak pokrájíme na kousky 3 – 4 cm. Na tuku zpěníme do skelna pokrájenou cibuli, pak přidáme prolisovaný česnek. Vložíme maso, osolíme a dusíme do vydušení „do tuku“ a začínající hnědnutí cibule. Podlijeme, nejlépe vývarem, a dusíme opět „do tuku“ . Postup opakujeme třikrát, před posledním podlitím zaprášíme moukou, kterou necháme trochu zhnědnout. Podlité dáme do trouby a pečeme při 120 – 130°C za stálé kontroly a  podlévání do změknutí masa a krásné barvy asi 3-4 hodiny.  Podáváme se špenátem, zelím, knedlíkem. Na obrázku jsou bramborové „drbáky“. Vydušení 3 x do tuku jsem našel někde v receptech J.Kemra. Postup s cibulí je z cibulové polévky z kuchařky pro dceru

Já nejradši z vykostěného kolena, kosti a kůže vyvářet a vývarem podlévat. Povařené kůže nakonec dopéct.

0dobre

 

Autor: Jan Hlaváček

 

0tlzpet

vepřové a telecí

 

Updated: 14.10.2023 — 0:22

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme