50 gramů morku
1 ks 2 dny stará houska nebo rohlík
1 vejce
2 lžíce mléka
1 lžíce hladké mouky
2-3 lžíce strouhanky
sůl, pepř
1 stroužek česneku
majoránka nebo muškátový květ
POPIS PŘÍPRAVY :
Housku pokrájenou na malé kostičky pokropíme mlékem s rozšlehaným žloutkem a necháme nasáknout. Pak přidáme nasekaný a rozetřený morek, mouku, strouhanku, sůl, pepř, utřený česnek (třeme-li se solí pozor na celkové množství soli ), rozemnutou majoránku případně muškátový květ a nakonec tuhý sníh z bílků. Je možné přidat i nasekanou petrželku. Utvoříme malé knedlíčky, zavaříme je do vařící polévky a vaříme 3-4 minuty.
VARIANTA II:
Morek z kostí vydlabeme do misky a přidáme na objem tolik strouhanky, kolik je morku. Dále přihodíme asi 1/3 lžičky soli, lžičku majoránky, vejce, mléko a dobře promícháme. Postupně přidáváme strouhanku, aby směs držela tvar a daly se z ní tvarovat knedlíčky, které následně obalíme ještě ve strouhance. Nejlépe je knedlíčky tvarovat mokrýma rukama, pak se nám na ně tolik nelepí.
VARIANTA III:
65 g morku
30 g másla
2 vejce
1–2 žloutky
1–2 bílky
120 g čerstvé strouhanky z bílého pečiva
50 g mouky
sůl, muškátový ořech, petržel, pažitka
POSTUP PŘÍPRAVY :
Nejprve si připravíme strouhanku (čerstvá je vždy lepší než sušená, neabsorbuje tolik tekutiny a těsto je díky tomu mnohem lehčí a nadýchanější): čerstvý bílý chléb zbavíme kůrky a v mixéru nebo kútru najemno nastrouháme. Pokud nemáme příliš výkonný mixér, můžeme ještě předtím nechat chleba chvíli v mrazáku – mixování pak půjde mnohem lehčeji. Morek s máslem vyšleháme do pěny, přidáme vejce a žloutek (žloutky), strouhanku a mouku a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky, dochutíme solí, muškátovým oříškem a bylinkami a vaříme v osolené vodě podle velikosti šest až deset minut. Podáváme jako přílohu anebo jako vložku do polévky.
R.Paulus
Autor : Jan Hlaváček a internet