400 g vepřové plece
4 lžíce oleje
4 cibule
4 stroužky česneku
2 lžičky mleté sladké papriky
1 zelená a 1 červená paprika
čerstě mletý pepř
podle chuti feferonky
100 g balkánského sýra
2 vejce
Toto jídlo balkánské kuchyně je opět něco jako česká svíčková či bramboračka. Každý národ, každá oblast, každá rodina má svůj recept. A ten svůj má za ten jediný. Základem je ve většině receptů to, že se na nudličky pokrájené maso opeče zvlášť a vedle se dělá „omáčka“. Vkládáme horké do horkého.
POPIS PŘÍPRAVY:
Maso nakrájíme na malé nudličky, utřeme česnek a smícháme s olejem. Nalijeme na maso a necháme až 24 hodin marinovat. Potom zprudka opečeme, nejlépe na suché litinové pánvi nebo grilovací desce. V druhé pánvi na oleji osmahneme na půlkolečka krájenou cibuli, přidáme mletou papriku a zasmahneme. V této chvíli můžeme přidat na proužky krájenou zelenou a červenou papriku. Vložíme maso a chvíli opékáme. Někdo v této chvíli zalije rozšlehanými vejci, která necháme srazit. (já nechám srazit vejce na vedlejší pánvi). Přendáme do zapékací mísy, posypeme rozstrouhaným sýrem a pozvolna zapékáme v troubě. Podáváme s rýží, hranolky, ale úžasné je s balkánským chlebem. Myslím, že i použití jiného masa například krůtí, kuřecí nebo někde používají i telecí dává velice dobré výsledky.
Autor: Jan Hlaváček s použitím internetu