120 g másla
5 vajec
350 g včerejší žemle bez kůrky
1/8 l mléka
1/2 lžičky cukru
1-2 hořké mandle (meruňková jádra)
na špičku nože muškátového květu
POSTUP PŘÍPRAVY:
Žemle rozdělíme na tři díly, dva z nich nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Zbytek žemlí nastrouháme. Utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané prolisované žemle, sůl, koření, mandle a z bílků tuhý sníh, který jen lehce smícháme s ustruhanou žemlí.
( tuto nádivku nelze připravit ze suché strouhanky !!! )
VARIANTY :
Mandlová nádivka – přidáme 80g na jemno usekaných mandlí.
Kaštanová nádivka – místo strouhané žemle přidáme 120g drobně usekaných vařených kaštanů
Autor : Juliana Fialová : Kuchařka labužníka