750 g brambor
150 g krupek
( a případně mléko na uvaření krupek)
150 ml mléka nebo smetany do kaše
1 lžíce másla
4-5 stroužků česneku
podle chuti majoránky
NA POSYPÁNÍ
lžíce sádla
50 g anglické slaniny na kostičky (není nutné)
1 cibule
POSTUP PŘÍPRAVY:
Oloupané brambory nakrájíme na menší kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Scedíme, přidáme máslo a rozšťoucháme na kaši. Přidáme krupky zvlášť uvařené v osolené vodě nebo mléce, majoránku, rozmačkaný česnek a dobře promícháme. Mlékem upravíme požadovanou hustotu kaše. Cibuli ( a slaninu ) pokrájíme na drobné kostičky, společně osmažíme na lžíci sádla a tímto polijeme na talíři porce kaše. Podáváme jako samostatný pokrm s kyselou okurkou, volským okem nebo jako přílohu k opečené klobáse, pečenému masu.
Autor: Jan Hlaváček