1/2 malé cibule
2 hřebíčky
1 bobkový list
20 g hladké mouky ( 2 lžíce )
20 g másla ( 2 lžíce )
200 – 400 ml mléka nebo smetany
špetka bílého pepře
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 žloutek
POPIS PŘÍPRAVY :
Do půlky cibule zapíchněte hřebíčky a povařte spolu s bobkovým listem v mléce asi 5 minut, nechte trochu vychladnout. Pak cibuli i bobkový list vyjměte. Mezitím si připravte jíšku: rozehřejte máslo a přidejte hladkou mouku. Smažte za stálého míchání, dokud nebude mít světloulince žlutou barvu. Vlažné mléko postupně zašlehejte ( cukrářskou metlou ) do jíšky, dokud není omáčka hladká. Množstvím přidávaného mléka můžete stanovit požadovanou hustotu výsledné omáčky. Bešamel pomalu uveďte k varu, snižte teplotu a poté pozvolna vařte dvacet minut, často míchejte, dokud není omáčka dokonale hladká a lesklá. Pokud se v omáčce vytvoří hrudky, dá se spravit mixérem nebo přecezením.
OMÁČKA MORNAY
základní bešamelová omáčka
50 – 100 g jemně strouhaného tvrdého sýra
špetka houbového koření
Sýrovou omáčku vytvoříte přidáním sýra. Měl by to být to být ze 2/3 Gruyere nebo Eidam, z 1/3 parmesan. Pokud bude omáčka použita k zapékání, měl by již v základním bešamelu být žloutek, nebo ho přidáme nyní.
Autor : z Internetu