20 g hladké mouky ( 2 lžíce )
20 g másla ( 2 lžíce )
200 – 500 ml mléka nebo smetany
špetka bílého pepře
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 žloutek
POPIS PŘÍPRAVY :
Sýrovou omáčku připravujeme vždy přidáním sýra do bešamelu. Proto nejprve připravíme jíšku: rozehřejte máslo a přidejte hladkou mouku. Smažte za stálého míchání, dokud nebude mít světloulince žlutou barvu a nezačne „vonět“. Vlažné mléko postupně zašlehejte ( cukrářskou metlou ) do jíšky, dokud není omáčka hladká. Množstvím přidávaného mléka můžete stanovit požadovanou hustotu výsledné omáčky. Bešamel pomalu uveďte k varu, snižte teplotu a poté pozvolna vařte dvacet minut, často míchejte, dokud není omáčka dokonale hladká a lesklá. Pokud se v omáčce vytvoří hrudky, dá se spravit mixérem nebo přecezením.
SÝROVÁ OMÁČKA
do bešamelové omáčky přidáme
50 – 100 g jemně strouhaného tvrdého sýra
my barbaři tam dáme i tavený ( 🙂 )
špetka houbového koření
Takže tímto jsme vytvořili sýrovou omáčku. Měl by to být to být ze 2/3 Gruyere nebo Eidam, z 1/3 parmesan. Pokud bude omáčka použita k zapékání, měl by již v základním bešamelu být žloutek, nebo ho přidáme nyní.
Autor : z Internetu