Opečené brambory v troubě

Pečené brambory se řadí k oblíbeným přílohám a jejich příprava je na první pohled snadná. Jak to ale zařídit, aby měly extra křupavou kůrku? Držte se našich tipů a povedou se dokonale. Běžně se podávají jako příloha k masu nebo rybě, ale chutnají skvěle i s ochuceným máslem, lžící zakysané smetany nebo dipem z čerstvého sýra a pažitky. Mohlo by se zdát, že nic snadnějšího ani není. Nakrájet brambory a upéct je v troubě, co je to za vědu? Pečené brambory by ale měly být uvnitř měkké, nadýchané a s křupavou kůrkou na povrchu. Byla by škoda servírovat je blátivé, gumové či jinak nepovedené. Držte se následujících kroků a budou vždy perfektní!

Brambory krájejte na stejně velké kusy .

Hned první rada je zásadní. Udělejte si čas a brambory nakrájejte na stejně nebo podobně velké kousky. Ať už to budou osminky, hranolky či plátky, jednotná velikost zajistí, že budou uvnitř všechny stejně rychle propečené.

Zbavte je škrobu

Bez vyplavení přebytečného škrobu dokonale křupavé brambory ani hranolky nezajistíte. Nakrájené brambory zalijte v míse studenou vodou a nechte máčet minimálně půl hodiny, ale klidně přes noc. Než přejdete k dalšímu kroku, brambory sceďte a pořádně osušte. Dobře poslouží papírové utěrky nebo bavlněná kuchyňská utěrka. Odsajte přebytečnou vlhkost, aby byl povrch brambor opravdu suchý.

 Chce to tuk a sůl .

Olivový olej nebo přepuštěné máslo jsou ideální. Osušené brambory pokapejte tukem a promíchejte. Přidejte sůl a případně koření, pokud nechcete zůstat jen u přirozené bramborové chuti. Nabízí se černý pepř, paprika, uzená paprika, římský kmín apod. Vše důkladně promíchejte, můžete rovnou na plechu a nejlépe to půjde rukama.

Držte rozestupy

Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete nakrájené brambory tak, aby se nepřekrývaly. Brambory ve více vrstvách nebudou nikdy tak křupavé, jako ty, kde mohl volně proudit horký vzduch.

Zprudka

Brambory pečte nezakryté a při vysoké teplotě. Troubu předehřejte na 220 stupňů. V polovině pečení brambory promíchejte a otočte, aby byly křupavé ze všech stran. Když mají zlatavou barvu, jsou hotové. Obvykle to trvá asi půl hodiny v závislosti na velikosti nakrájených brambor.

Dopřejte jim odpočinek

Jakmile jsou brambory hotové, dozlatova upečené a krásně křupavé, vyjměte plech z trouby. Odolejte pokušení se do jedné brambory ihned zakousnout, spálili byste si pusu. Místo toho nechte brambory pět minut odpočívat na plechu. Ještě trochu dokřupou a budou připravené k servírování.

z internetu

přílohy

 

Updated: 27.7.2024 — 23:17

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme