TĚSTO :
300 g hladké mouky
140 g cukru moučka
200 g rostlinného tuku
1 vejce
1/2 lžičky mleté skořice
KRÉM :
125 g másla
50 g moučkového cukru
1 vejce
1/4 dl rumu
hrst mletých ořechů
POLEVA :
50 g moučkového cukru
15 g tuku
NA ZDOBENÍ :
mleté ořechy
nastrouhaná hořká čokoláda 65%
POSTUP :
Jako u dalších receptů na vánoční cukroví, i zde je postup velmi jednoduchý. Mouku prosejte na vál, přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr, mleté oříšky, vajíčko a skořici a vypracujte hladké těsto. Pokud preferujete oříšky lískové místo vlašských, doporučujeme trochu mouky ubrat – lískové jsou méně tučné, a těsto by se vám pak mohlo sypat. Hrudku těsta uložte aspoň na hodinu do ledničky odpočinout. Pak ji vyválejte na plát tenký asi 3 mm a vykrajujte z něj slzičky nebo oválky. Polovinu upečeného těsta potřete krémem (nejlépe cukrářskou zdobičkou, s tou to rychle odsýpá a hezky vypadá) a druhou polovinou přiklopte. Nechte ztuhnout.
Z <https://www.prozeny.cz/clanek/peceme-cukrovi-s-hankou-orechove-slzicky-19065