1 kg brambory
hladká mouka podle potřeby
100 g špeku
1 větší cibule
500 g kysané zelí
sůl, pepř
případně uzenina
POSTUP PŘÍPRAVY :
1/3 brambor oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme vařit. Zbývající 2/3 syrových brambor nastrouháme, přidáme mouku a sůl. Polotuhé těsto dáme na prkénko a lžící nebo nožem odkrajujeme kousky jako noky a házíme do vařící vody. Po vyplavání je scedíme. Rozpustíme špek, přidáme drobně nakrájenou cibuli, pokrájené a propláchnuté zelí a uvařené noky – ouhrabky. Dále uvařené brambory, pro mlsné můžeme přidat na kostky nakrájenou uzeninu. Osolíme, opepříme a ve vymaštěném pekáči zapečeme. Špek můžeme nahradit anglickou slaninou, podle prorostlosti pak zase vynechat uzeninu.