maso viz postup
2 lžíce studené vody
drobně krájená bílá cibule
drobně krájená červená cibule
drobně krájené feferonky podle odvahy
sůl
pepř
POPIS PŘÍPRAVY :
Smíchejte mleté vepřové a skopové (nebo hovězí či telecí) maso. K masu přidejte drobně nakrájenou cibuli, drobně nakrájené feferonky, sůl a pepř podle chuti. Důkladně suroviny smíchejte, přidejte vodu, dobře propracujte aby se směs spojila a dostal se do ní vzduch a nechte v chladu, nejlépe ve folii chvíli rozležet. Pak z masa utvořte placky, upečte je na grilu, nebo na grilovací pánvi. Po opečení jedné strany dejte (pleskněte) na obrácenou stranu rozkrojený bílý balkánský chléb. Vsákne do sebe část šťávy a „rozpeče“ se.
Pljeskavica se jí v Srbsku , Slovinsku , Bosně a Hercegovině , Černé Hoře , Makedonii a Chorvatsku , a lze ji nalézt i v Rumunsku a Bulharsku . Tradiční pljeskavica je vyrobena ze směsi mletého masa. Typicky ze dvou nebo více druhů – z jehněčího, vepřového, hovězího nebo telecího masa na grilu s cibulí, podávané na horké desce s přílohami – ajvarem, čerstvým Kajmakem chlebem lepinja.
Leskovačka pljeskavica je jedním z nejznámějších druhů. Původ má ve městě Leskovac v Srbsku a je obvykle vyrobena z hovězího nebo vepřového masa, velice pikantní chuť jí dodávají pálivé papričky a podává se s cibulí. Existuje však mnoho jiných regionálních způsobů přípravy jako např. Šarska a Hajdučka. Šarska pleskavica je vyrobena z hovězího masa a je plněná sýrem Kashkaval . Hajdučka pljeskavica je vyrobena z hovězího smíchaného s uzeným vepřovým masem.
Autor : podle vzpomínek a Internetu