Polévka houbová s drobením

1 menší mrkev
1 střední kořenová petržel
4 větší pevné lesní houby
2 – 3 stroužky česneku
1 vejce
hrubá nebo polohrubá mouka
1 lžíce sádla
sůl. kmín, mletý pepř
naťová petržel nebo libeček

 

Zavářka má přednost

Ze všeho nejdřív je třeba  připravit drobení / strouhání do polévky, aby chvíli prosychalo. Do širší misky rozklepnu celé vejce. Postupně k němu přisypávám polohrubou nebo hrubou mouku a zapracovávám ji do vejce. Když vznikne kompaktní hrouda, přenesu práci na pracovní plochu. Za neustálého podsypávání vytvořím rukou tvrdou kouli. Tu začnu kolem dokola ostrouhávat. Stále ji přitom stlačuji v mouce, aby byla tvrdá. Abych zachovala babiččinu tradici, strouhám přes velká oka. Drobení rozprostřu na tác a dám na sluníčko nebo k radiátoru oschnout. Babička měla drobení „nadělané do foroty“. Připravovala je ovšem z několika vajec, aby nebylo jen na jedno použití. Je to výhodné. Suchá zavářka se nezkazí, a je pak hned po ruce.

Vývar skoro z ničeho – na lžíci sádla osmahnu nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Petržel je pro správnou chuť této polévky důležitá, a tak by ji nemělo být méně než mrkve. Celer v tomto případě nepoužívám. Babička zeleninu předem nerestovala, nakrájenou nasypala rovnou do vody a sádlo přidala až na konec. Tak tuto možnost připomínám. Orestovanou zeleninu zaliji vodou, přidám půl lžíce soli, necelou polovinu čajové lžičky kmínu a pokrájené silnější řapíky libečku nebo naťové petržele). Houby nasypu do polévky. Deset minut vařím a zavařím drobení. Vařím dalších pět minut.Vypnu sporák a pět minut nechám drobení dojít. Prolisuji nebo nastrouhám česnek (babička ten svůj „česenek“ dávala od počátku varu). Maličko připepřím, ochutnám. Je-li třeba, dochutím solí. Houbovou polévku je možno podávat. Na talířích sypu sekanými lístky libečku nebo petržele.

Polévky

Podle Makové panenky

Z

Updated: 12.10.2023 — 7:19

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme