200 g hlívy ústřičné
1 střední cibule
2 lžíce oleje, ale lépe sádla
2 lžíce hladké mouky
lžíce sladké papriky
3 stroužky česneku
kostka houbového bujónu
lžička kvalitního houbového koření
drcený kmín
majoránka
sůl
POSTUP PŘÍPRAVY:
Tato polévka je v zásadě pravá napodobenina dršťkové polévky bez drštěk.Tak to pojďme zkusit. Na tuku zpěníme do zlatavých okrajů drobně pokrájenou cibuli. Přidáme lžíci sladké papriky, necháme jen velmi krátce „rozvonět“. Zasypeme moukou a uděláme cibulovo – paprikovou jíšku „. Pak zalijeme horkou vodou a přidáme kostku houbového bujónu. Okořeníme asi 2/3 každého koření – kmínu, majoránky, utřeného česneku a houbového koření. Používám své oblíbené houbové koření od firmy České houby. Vložíme na proužky pokrájenou hlívu. Já ji teda krájím napříč lupenů, aby to připomínalo dršťky. Pomalým varem povaříme alespoň 30 minut, delší dobou nic nezkazíme, ale nejméně do změknutí hub. Na závěr přidáme zbývající 1/3 koření a necháme už jen přejít var. Pokud mám usušené, použiju jako další koření několik plátků pestřece obecného (Scleroderma citrinum), které nechám v polévce vyvařit a pak vyndám.