1 celý větší pórek
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
500 gr brambor
200 ml 30% smetany
1 žloutek
bílý pepř
muškátový oříšek
POSTUP :
Bílou část pórku pokrájíme na 3/4 cm silná kolečka. Zelenou část rozebereme na jednotlivé listy a důkladně vypereme, bývá tam dost hlíny! Nakrájíme na proužky asi 3 x 0,5 cm . Na polovině másla na nepřilnavé pánvi opečeme bílá kolečka až je máme z obou stran nahnědlá, opatrně obracíme. Vyjmeme ta kolečka, která zůstala vcelku a zatím uschováme v teple. Přisypeme zelené proužky pórku. Za častého míchání podusíme. Přendáme pórek do hrnce a zalejeme vývarem (v nouzi z kostky nebo vodou) a provaříme. Mezitím si na zbytku másla na pánvi od pórku uděláme hodně bledou jíšku a necháme vychladnout. Když je pórek již dost vařený, odstavíme, přidáme jíšku podle potřeby a rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme na přiměřené kostky krájené brambory a uvaříme do měkka. Okořeníme bílým pepřem, několika strouhnutími muškátového oříšku. A na úplný závěr zjemníme ve smetaně rozmíchaným žloutkem. Už nevaříme. Při servírování ke každé porci přidáme ta bílá kolečka vcelku.
Jednou mi zbyl vývar z vaření chřestu a odkrojky chřestu – to bylo něco 🙂
Autor : Jan Hlaváček