1 litr kuřecího vývaru
1 menší nebo dva větší pórky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 gr. hub, nejlépe křemenáčů
lžíce tuku
0,5 dl smetany
dle chuti sůl, pepř, koriandr
POSTUP PŘÍPRAVY
Dva velké (nebo tři malé) pórky nakrájíme na kolečka (o síle 1/2 – 1 cm, a to včetně nejsvinutější části zelených výhonků). Rozpustíme v kastrolu lžíci másla a pórek za stálého míchání „zesklovatíme“. (V žádném případě nesmí sebenepatrně zhnědnout, neboť zhořkne!!). Zaprášíme lžící hladké mouky a za stálého míchání ji lehce zapražíme. Pak přilejeme 1 litr vařícího kuřecího vývaru a ponecháme asi 20 minut pomalu dusit. Po vychladnutí důkladně rozmixujeme, opět zahřejeme do horka, přidáme sůl, pepř a tlučený koriandr dle chuti.
Na pánvi rozpálíme lžíci pokrmového tuku a přiměřené množství plátků hub za stálého míchání prudce opečeme. Osolíme, opepříme. Do horké polévky nakonec přidáme půl deci smetany, promícháme a servírujeme do nahřátých talířů. Vsypeme opečené křemenáče a neseme na stůl.
Autor : MuDr. Macek