dvoje krůtí játra
lžíce oleje na restování
2 lžíce sojové omáčky
bílý pepř
některá z variant pálivých papriček
Cayenský pepř, Chipottle powder… atd. (opatrně!)
šťáva z jednoho citronu
150 g tenkých zelených fazolek
trocha saturejky
2 zralá avokáda
1/2 hlávkového salátu
NÁLEV
2 lžíce jablečného octa
1 lžička cukru
1 lžička hořčice
2 lžíce olivového oleje extra virgin
sůl, pepř
POPIS PŘÍPRAVY :
Játra nakrájíme na nudličky a krátce zprudka orestujeme na oleji jen tak, aby nebyla krvavá. (Zkontrolujeme rozkrojením největšího kousku jater). Stáhneme z ohně, zalijeme sojovou omáčkou, okořeníme bílým pepřem, cayenským pepřem, zakapeme polovinou citronové šťávy a necháme asi 10 minut odpočinout. Očištěné fazolky pokrájíme na kousky 2-3 cm, povaříme společně se saturejkou 7-8 minut. Scedíme, odstrníme saturejku a necháme vychladnout. Avokáda oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a pokrájíme na tenké špalíčky. Pokapeme zbytkem citrnové šťávy. Salát omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Nálev připravíme nejjednodušeji protřepáním v uzavíratelné sklenici. Na talíř urovnáme připravené suroviny a zalijeme nálevem.
Autor : Jan Hlaváček