čočka
černé olivy
zelená petrželka
cibulová nať
červená cibule
papriky různých barev
menší mrkev
ZÁLIVKA
olivový olej
jablečný ocet
šťáva z citronu
pepř
tymián
mleté hořčičné semínko
mletý kumin (římský kmín)
mletý hřebíček,
na jemno nasekaný česnek
sůl.
POPIS PŘÍPRAVY :
Ve vodě vařenou čočku v míse lehce smícháme s nasekanými černými olivami (bez pecek, samozřejmě, pecky v čočce jsou životu nebezpečné kolemstojícím), zelenou petrželkou, cibulovou natí, na jemné kostičky nakrájenou červenou cibulí, na jemné nudliřky nakrájené papriky rlzných barev a na jemno nastrouhanou mrkev. Zalej zálivkou a nech několik hodin v plastové,nerezové nebo kameninové nádobě uležet.
Zálivka: všechny ingredience a na jemno nasekaný česnek smícháme . Tymián je lepší nasekaný čerstvý ale i sušenej ujde, hřebíčku a kmínu jemně, ostatního podle chuti. Zalejeme směs v míse.
Autor: někdo ze Šumaváka