salátová okurka 300 g
20300 g zralá masitá rajčata
150 g zelená paprika
80 g červená cibule
50 g černé olivy (kalamata)
150 g řecká feta
ZÁLIVKA :
60 ml extra virgin olivový olej
20 ml červený vinný ocet
1 lžička sušeného oregana
sůl, čerstvě mletý pepř
POSTUP :
Salátovou okurku omyjte a nakrájejte na kostky, papriky zbavte jádřince a nakrájejte na stejně velké kostky, rajčata nakrájejte také na kostky a červenou cibuli na tenké proužky. Přidejte olivy, osolte a opepřete, Udělejte zálivku: smíchejte vinný ocet a olivový olej a jemně prošlehejte.Osolte . Zeleninu přendejte do servírovací mísy nebo na jednotlivé talíře. Navrch položte bloček fety nebo ji nalámejte na kousky. Posypte sušeným oreganem a ještě zakápněte olivovým olejem.
Pro autentickou chuť si dejte velmi záležet na vstupních surovinách. Potřebujete masitá zralá rajčata, která mají chuť. Čerstvou a šťavnatou salátovou okurku. Zelenou papriku, v originále se používají spíše tenkostěnné zelené papriky, ale dá se použít i silnostěnná. Červenou cibuli určitě nezaměňujte za žlutou. Do salátu patří také černé olivy, ideálně marinované Kalamata olivy. A samozřejmě feta! Řecký sýr je vyroben z ovčího nebo kozího mléka a je lehce krémový. V řecké taverně vám na mísu dochucené zeleniny položí celý bloček, ale pro jednodušší podávání ho můžete nalámat na kousky.