cca 2 kg brambor, typ A, salátové
350 – 450 g šunkový salám
250 g mrkve
250 g zelený hrášek
5 – 6 vajec
2 větší cibule
200 g okurky, nejlépe “ Znojemské „
600 g majonézy
150 g plnotučné hořčice
sůl, pepř
POPIS PŘÍPRAVY :
Každá rodina má svůj recept, který je léty odzkoušen a vylepšován. V některých rodinách jsou natolik rozdílné recepty – slyšel jsem už o čočce, zavináčích, jablkách i dalších překvapivých surovinách.
Toto je produkt mnoha let pokusů a vyřazování komponentů, které někteří členové rodiny odmítali a vyřadili. Například můj táta měl rád ještě vařený celer. Ten ovšem zmizel v propadlišti dějin. Svého času má sestra Jana nechala zmizet hrášek, a on se ovšem v trochu specielní úpravě vrátil. Prvotním předpokladem je veškeré suroviny nadrobno pokrájet. Maximální přípustný rozměr je kostička o hraně 4-5 mm ! :-))
Nejlepší odrůda brambor na salát je Keřkovský rohlíček. Dnes již těžko dostupný, ale jinak vyhoví alespoň brambory typu „A“, salátové. Uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a pokrájíme. Mrkev po pokrájení vaříme, trochu osolenou a pocukrovanou , nejlépe v páře nebo v mikrovlnce za stálého ochutnávání do okamžiku kdy začne měknout, stále však ještě chutná trochu jako syrová, ale už “ necvaká “ mezi zuby. V ten okamžik zchladíme a necháme oschnout. Velice podobně postupujeme s úpravou hrášku. Sterilovaný je u nás zakázán !!!! Velice nadrobno pokrájenou cibuli
pro odstranění palčivosti spařujeme vařící vodou. Nejprve pokrájíme a smícháme všechny suché komponenty salátu. Pak přidáme již promíchané majonézu a hořčici. Dotahujeme chuť solí, pozor rozleží se !! Samozřejmostí je, že opravdovou chuť bramborového salátu dostane až po 24 hodinách.
[huge_it_slider id=“12″]
Autor: Jan Hlaváček (2015)