Sekaná I

sekana01350 g hovězí maso přední nebo kližka
20g sůl – pro odvážné solící směs Praganda (rychlosůl/)
2 -4 dcl vody
100 g strouhanka
1,5 dcl mléka
1 vejce
400g , vepřové maso (bůček, plecko, ořez)
1 střední cibule
3 stroužky česneku
35 g mouka polohrubá
1g pepř mletý
1g kmín mletý
1g paprika sladká
1g majoránka
50 g slanina nakrájená na kostičky

POPIS PŘÍPRAVY :

Hovězí maso nakrájíme na kostky a prosolíme (Pragandou), nejlépe druhý den samostatně umeleme. Mícháme v hnětači nebo rukama za postupného přilévání vody až do vytvoření husté lepivé kaše (prátu). Prát promícháme se strouhankou rozmíchanou v mléce, přidáme vejce. Vepřové maso pokrájené na kostky semeleme s cibulí, česnekem a přidáme do hnětače, dále mouku a koření. Cibuli můžeme předem zeskelnatět na trošce tuku. Opravdu dobře promícháme, až prohněteme, nejlépe rukama. Několikrát bouchneme směsí do mísy, nebo o rukou o ruku. Říká se, že tím se „vyžene“ vzduch a sekaná nepraskne. Nakonec vmícháme slaninu. Ze směsi vytvoříme mokrýma rukama 1 – 2 šišky Před pečením sekanou potřeme vodou a uhladíme. Pečeme nejdříve 10 minut při 200° aby sekaná zatáhla, ale nesmí vytvořit pevnou kůrku. Pak pečeme 45 minut až  hodinu při 150° stupních do zlatova. Často podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou.

[huge_it_slider id=“2″]

0dobre

 

Autor: Jan Hlaváček, zkušenosti, pokusy a Internet

 

0tlzpet

Mleté maso

Updated: 22.3.2017 — 0:13

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme