4 vepřová žebírka (kotlety, krkovičky)
2 lžíce sádla
sůl
2 střední cibule
2 lžičky mleté papriky
200 ml vývaru
2 stroužky česneku
1 lžička kmínu
1/2 lžičky mletého kmínu
300 g kysaného zelí
120 ml mléka
20 g hladké mouky
150 ml smetany 12%
POSTUP PŘÍPRAVY:
Maso mírně naklepeme, okraje s tukem nařízneme, mírně osolíme, opečeme na sádle a vyjmeme. Na tuku od pečení osmahneme do zlatova jemně nakrájenou cibuli, přidáme papriku a po zasmahnutí zalijeme vývarem. Základ ochutíme česnekem utřeným se solí, přidáme kmín, vložíme opečená žebírka a krátce je podusíme. Potom k žebírkům přidáme překrájené propláchnuté zelí a zvolna dusíme. Jakmile jsou žebírka částečně měkká, vyjmeme je ze základu a zelí dusíme dál, téměř do změknutí. Pak jej zahustíme prosátou moukou rozšlehanou v mléce a dusíme nejméně 20 minut za občasného promíchání. Nakonec zelí zjemníme přidáním smetany a podle potřeby je přisolíme. Do hotového zelí vložíme podušená žebírka a krátce společně prohřejeme.
Ohledně názvu jídla bych se přikláněl k tomu, že Sikulsko je maďarsky Székelyföld, rumunsky Tinutul Secuiesc, latinsky Terra Siculorum, německy Szeklerland označení historického území ve středním Rumunsku, Sedmihradsku, které obývá maďarská etnická skupina Sikulů . Taky bych řekl, že Segedinský správně Szekely guláš bude mít stejný původ. Ostatně je to jídlo velmi podobné chuti, jen trochu jiného postupu.
Autor : Jan Hlaváček