Špagety carbonara

spagety_carbonarašpagety 150 g pancetty (italské slaniny,  v nouzi anglické slaniny )
2 – 3 stroužky česneku
1 lžíce másla
100 g dobré šunky
50 ml smetany ke šlehání
3 žloutky
50 g strouhaného parmezánu
50 g  strouhaného pecorina
sůl,
pepř
hrst sekané  bazalky

 

POPIS PŘÍPRAVY :

Uvaříme špagety podle návodu al dente. V misce smícháme smetanu, žloutky a většinu sýra. Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem. Slaninu pokrájíme na kostky a na pánvi pomalu vyškvaříme do křupava a vyjmeme. Přidáme na prolisovaný česnek, máslo a najemno pokrájenou šunku a krátce osmahneme. Do pánve vrátíme slaninu, přidáme špagety, smetanu se sýrem a žloutky a prohodíme vařečkami. Vejce by na špagetách měla pouze zhoustnout, nikoli ztuhnout. Proto někdy ve správný okamžik přendavám (aby v horké pánvi neztuhla) do servírovací mísy, pak teprve na talíře, posypeme zbytkem sýra a bazalkou.

Tento recept je v mnoha variantách. Smetanu prý přidávají spíše v USA, šunku taky. Někde dávají celá vejce. Zkoušel jsem různé varianty a řekl bych, že méně je někdy více a v jednoduchosti je krása tady platí. Nedoporučuji však měnit druh sýra, maximálně v nouzi jeden ubrat.

Autor: Jan Hlaváček , & Internet

 

A pak ještě další inspirace podle Jamieho Oliviera :

50 g kousku guanciale nebo uzené pancetty
3 – 4 velká vejce
50 g sýra  pecorino
50 g parmezánu
čerstvě mletý pepř
podle chuti čerstvá bazalka

Na velké pánvi pomalu opékejte Guanciale nakrájené na 1/2 cm kousky, Pro lepší začátek vypékání je možno přidat kousek přepuštěného másla a pak za pravidelného míchání pomalu smažte, dokud se nevypeče tuk a slanina nezezlátne. Vypněte oheň a  vmíchejte 1 lžičku pepře. Oddělte žloutky od 2 – 3 vajec (bílky uschovejte na jindy) a dejte do mísy. Pak přidejte zbývající jedno celé vejce, vmíchejte trošku studené vody, (mě to nedá a dám 2 lžičky smetany do kávy) lehce rozšlehejte, aby byl tekutý bílek, poté nastrouhejte najemno a zašlehejte většinu sýra. Sceďte těstoviny a uschovejte si z nich asi 150 ml vody. Uvařené těstoviny vhoďte přímo do pánve s guanciale a počkejte až se smažení přeruší a přestane prskat (asi tak 2 minuty), než pánev zchladne). Mezitím přidejte k vejcíme se sýrem  přiměřeně zchladlou vodu (aby se vejce nesrazila !) z těstovin a rozmíchejte. Vmíchejte přehazováním sýr s vejci vařečkami s těstovinami, v případě potřeby ještě zřeďte ještě vodou z vaření. Ihned dejte na talíř, nastrouhejte najemno zbývající sýr a posypte trochou černého pepře, a podávejte. Podle chuti a na ozdobu můžete vmíchat nasekanou bazalku.

Podle mého názoru minimální a opravdu nejlepší !!

0dobre

0tlzpet

Těstoviny

Updated: 1.10.2024 — 17:54

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme