500g hovězího mletého
1 malou na jemno nakrájenou cibuli
2 stroužky česneku
2 vejce
1 lžičku drceného kmínu
1 lžíci škrobu
1 lžíci skořice
pepř a sůl dle chuti
NA OMÁČKU :
3 lžíce olivového oleje
1 chilli papričku
1 stroužek česneku
1 konzervu rajčat
sůl
1 lžička třtinového/normálního cukru
POSTUP PŘÍPRAVY:
Vše uhněteme dohromady a vytvarujeme kuličky, které obalíme v polohrubé mouce a osmažíme v rozpáleném oleji. Následně je vyndáme na talíř a necháme přebytečný tuk odsát do papírové utěrky. Během smažení domem prostupuje vůně skořice a později i chilli papričky, což už začíná navozovat čichové vášně samo o sobě :o) Zkusil jsem je opéct v režimu „crisp“ v mikrovlné troubě (bez mouky), taky funguje!
Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvičce rozpálíme olej, papričku zbavíme semínek a na jemno nasekáme zprudka opečeme na oleji, přidáme česnek, také rychle orestujeme a zalejeme rajčaty. Podle chuti přisolíme a můžeme přidat lžičku třtinového nebo i normálního cukru. Omáčku necháme provařit, aby se nám trochu zahustila a poté přidáme masové kuličky, necháme asi minutku prohřát. Podáváme s pečivem nebo rýží a ledovým salátem s Parmazánem….no a samozřejmě s dobrým vínkem.
Autor: Pavla Vaughanová, web gurmánka