Stifado králík

Rozporcovaný králík (nebo králičí stehna)
olivový olej
lžička přepuštěného másla
1 sklenka suchého červeného vína
2 velká kvalitní rajčata
(400 g konz. krájených rajčat)
3 stroužků česneku
správně patří 350 g malých celých cibulek
museli jsme nahradit
5 nahrubo krájených šalotek
150 ml  hovězího vývaru
2 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
2 snítky čerstvého tymiánu
15 zelených a 15 černých oliv
1/2 ks skořice
2 lžíce hladké mouky
1 lžička soli
1 špetka pepře

 

POSTUP :

Ve velkém, těžkém kastrolu rozpalte na vyšší (ne však nejvyšší, stupeň 8 z 10) teplotu olivový olej a přepuštěné máslo . Osolené, opepřené a pomoučněné porce králíka opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou. Do uvolněného kastrolu vsypejte celé oloupané cibulky (šalotky) a stroužky česneku a také je krátce orestujte: postačí, když začnou zlehka zlátnout. Poté je podlijte vínem, na silnějším ohni ho zredukujte a vařečkou při tom seškrabávejte přípečky ze dna. Do hrnce vraťte opečené maso, přidejte rajčatové pyré a koření, osolte, opepřete, podlijte trochou vývaru a pod pokličkou zvolna duste asi 50–60 minut, až se všechny chutě propojí a jemné králičí maso začne odpadávat od kosti. Před koncem vaření přidejte olivy.
Tip: V sezoně použijte místo rajčatového pyré dvě  čerstvá velká zralá oloupaná rajčata. Koření vložte do kousku plátna nebo do sítka na koření, nebudete ho muset při servírování pracně hledat a lovit. Až bude maso měkké, odklopte pokličku, a bude-li to třeba, na silnějším ohni trochu zredukujte omáčku do požadované hustoty, není to ale nutné.

Tip: K tomuto jídlu se hodí téměř jakákoliv příloha: je skvělé s bílým chlebem, těstovinami (Řekové často používají těstovinovou rýži) nebo hranolky. Na podzim je vynikající s jemnou bramborovou kaší.

Inspirace Internetem  a supervize Darina Hlaváčková

 

Krůta i králík

Updated: 27.7.2024 — 21:48

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme