3 – 4 lžíce strouhaného parmesánu
1 balení taveného sýra, cca 50 g
3 vejce
3 vrchovaté lžíce dětské krupičky nebo obyčejné krupice
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
sůl, špetka muškátového oříšku
vařící voda
POPIS PŘÍPRAVY :
Vejce rozšleháme se špetkou soli. Přidáme tavený sýr, rozmačkáme vidličkou a zašleháme do směsi až je hladká…. Do směsi vmícháme strouhaný sýr. Pak přidáme mouku a krupičku, špetku muškátového oříšku, zamícháme a necháme 5-15 minut odpočinout ( noky potom jsou křehčí ).
Zaváříme do vařící osolené vody a až vařené přidáme do polévky – zůstane potom čirá. Noky zaváříme pomocí dvou lžiček. Vezmeme dvě lžičky a obě namočíme do vařící vody. Na jednu nabereme nokovou hmotu a druhou ji ze lžičky shrneme pod vodou. A teď máme opět obě lžičky namočené a můžeme pokračovat do úplného spotřebování nokové hmoty. Postupujem pokud možno svižně, aby rozdíl v době vaření noků byl co nejmenší. Potom povaříme 4 – 5 minut, nejlépe jeden nok ochutnáme.
Jsou to opravdu noky, které se nerozvaří. Pokud se nám zdá těsto příliš řídké, přiáváme raději krupici než hladkou mouku. Strouhaný sýr se dá v podstaně použít jakýkoli, ale výraznější chuť je lepší.
VARIANTY:
a) Tavený sýr se žampiony a trocha houbového koření.
b) Tavený sýr se šunkou a jemně posekaná šunka
Autor: Jan Hlaváček s použitím Internetu a vlastních pokusů