250 g těstovin, správně kolínek
1 lžíce (15g) másla
OMÁČKA:
4 lžíce (60 g) másla
1/3 cup (50g) hladké mouky
750 ml teplého mléka
200 g strouhaných sýrů (nejlépe gruyere, cheddar, Jack Monterey and Colby)
100 g strouhané mozzarelly , nebo přidat z předchozího výběru
3/4 lžičky soli
TOPPING:
40 g hrubé Panco strouhanky
2 lžíce (30 g) másla
1/4 lžíčky soli
PODLE CHUTI KOŘENÍ:
1 lžička sušeného česneku
1/2 lžičky sušené cibule
1/2 lžičky práškové hořčice
POSTUP:
TĚSTOVINY:
Přiveďte k varu dostatečné množství vody. Vsypte těstoviny a vařte o minutu méně než určují pokyny na balení. Sceďte a vraťte do hrnce. Přidejte máslo a prohoďte pokud nejsou promíchané a obalené. Dejte stranou a nechte chladnout, zatímco budete dělat omáčku.
TOPPING:
Smíchejte přísady toppingu, dejte stranou.
Předehřejte troubu na 180°C. V kastrole rozpusťte máslo na středním teple. Přidejte mouku, neustále míchejte, asi jednu minutu. Přidejte 250 ml mléka a dále míchejte dokud se jíška nerozpustí. Pak dejte zbývající mléko a míchejte dokud se žmolky nerozpustí. (použijte metličku, bude-li to nutné) Zamíchejte sůl a koření jestliže je budete používat. Vařte, míchejte, šlehejte 5 – 8 minut dokud nezhoustne do šlehačkové hustoty. Když omáčka pokrývá zadní stranu vařečky měli byste být schopni prstem nakreslit čáru. Sundejte ze sporáku, přidejte sýr a míchejte. Nemusí se úplně rozpustit. Dosolte podle sýra. Přidejte omáčku do hrnce s těstovinou, promíchejte a přelejte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Posypte připraveným toppingem. Pečte 25 minut dokud topping není světle zahnědlý. Nepečte příliš dlouho nebo budete bez omáčky! Podávejte okamžitě, posypte trochou čerstvé petrželky.
Recipe Notes:
1. Panko breadcrumbs are larger pieces than normal breadcrumbs which creates a really nice extra crunchy topping. It can be found in the Asian section of supermarkets here in Australia. Can sub with normal breadcrumbs.
2. Cheese
Main Cheese (2 cups) – my favourite is gruyere (used in video), for flavour and melting quality. Can use any flavoured melting cheese. Other cheeses I like for this include: cheddar, Monterey Jack, Colby, provolone. (Australia/NZ: Tasty cheese works & super tasty but sauce is not quite as smooth);
I like to use mozzarella for the 2nd cheese (1 cup). It melts really well into the sauce, has that nice stretch, and isn’t as oily like other cheese can tend to be. However, you can just use more of the Main Cheese.
Always grate your own cheese for cheese sauces. Store bought shredded cheese have anti caking agents which don’t melt so can give the sauce a slight powdery texture.
3. Tossing pasta with butter provides a light coating that helps prevent it from bloating while baking in the sauce. This is also the reason why I let the pasta cool before mixing in with the sauce. Optional step – can skip it.
4. PREPARE AHEAD: Mac and Cheese is best made fresh but if you need to make ahead, this is the best way: Cook pasta and toss in butter, cool. Make cheese sauce per recipe, then cool with LID ON (important, to avoid evaporation). Make topping. Store all components separately in the fridge until required. Mix sauce and pasta, top with topping then bake per recipe.
5. REHEATING LEFTOVERS: Best way is to microwave to make warm then spray top with oil (or butter) and crisp under grill/broiler.
6. Nutrition per serving. 6 servings as a generous side – you will be surprised how far 250g/8oz stretches with a load of cheese sauce! Will serve 4 generously as a main.
Podle : Nagi