185 g konzerva tuňáka i drcený
125 g polotučného tvarohu
1 malá, velmi jemně nakrájená cibule
nebo jarní cibulka
3 lžičky majolky
1 lžička dijonské hořčice
2 natvrdo vařená vejce
POSTUP PŘÍPRAVY:
Scedíme konzervu tuňáka (olej nebo šťávu), přidáme všechny ingredience, nasekané jedno vejce a promícháme. Druhé vejce pokrájíme na kolečka a ponecháme na ozdobu.
Autor: Jan Hlaváček
1 konzerva tuňáka v rostlinném oleji (185g)
2 smetanové tavené sýry Smetanito (100 g)
40 g másla
1 malá cibule
1 lžičky plnotučné hořčice
sůl
pepř
citrón
POSTUP PŘÍPRAVY:
Máslo utřeme dohladka se sýrem. Přidáme odkapané tuňákové maso, opravdu najemno nakrájenou cibuli a plnotučnou hořčici. Důkladně zamícháme a vyladíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Můžeme namazat na plátky chlebíčkové veky a ozdobit okurkou nebo citrónem.
Tuňáková pomazánka s lučinou
150 g lučiny
120 g tuňáka ve vlastní šťávě
1 lžíce olivového oleje 1
lžíce limetové šťávy
hrstka nasekané hladkolisté petržele
POSTUP:
Tuňáka rozmačkejte vidličkou s lučinou a promíchejte s ostatními surovinami nebo vše rozmixujte v robotu a na závěr vmíchejte nasekanou hladkolistou petrželku.
Tuňáková pomazánka s vajíčkem
200 g tuňáka v oleji
4 ks vajec uvařených natvrdo
150 g tvarohu
2 lžíce zakysané smetany
2 lžičky hořčice
1 menší šalotka nebo 1/2 cibule
1 hrstka nasekané pažitky
sůl, pepř
POSTUP:
Nahrubo nastrouhejte natvrdo uvařená oloupaná vejce. Dobře rozmíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a hořčicí, postupně přimíchejte vidličkou rozmačkané okapané tuňákové kousky, nastrouhaná vejce pažitku a drobně nakrájenou šalotku. Podle chuti osolte a opepřete.
Tuňáková pomazánka s tvarohem a majonézou
100 g tuňáka z konzervy
250 g polotučného tvarohu
1 lžíce majonézy
1 lžička hořčice
2 ks kyselé okurky
hrst nasekané jarní cibulky
sůl, pepř, citronová šťáva
POSTUP:
Tuňáka nejprve trošku rozmačkejte vidličkou a poté rozmíchejte s tvarohem, hořčicí a majonézou. Vmíchejte nadrobno nakrájené kyselé okurky a nasekanou jarní cibulku. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle vlastních preferencí.
Tuňáková pomazánka s pomazánkovým máslem
100 g tuňáka
100 g pomazánkového másla
1 vejce natvrdo vařené
1 kyselá okurka
1/2 cibule
sůl, pepř, citronová šťáva
POSTUP:
Pomazánkové máslo utřete dohladka , vmíchejte nadrobno nakrájené vejce, okurku a cibuli. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vše dobře promíchejte.
Tuňáková pomazánka s olivami
100 g okapaného tuňáka z konzervy
4 ks sušených rajčat
8 ks černých oliv
1/2 cibule
1 lžička hořčice
1 lžíce kečupu
1 lžíce majonézy
sůl, pepř
POSTUP:
Sušená rajčata, olivy a cibuli nakrájíme na drobné kousky. Tuňákové kousky rozmačkáme vidličkou a přimícháme ostatní ingredience: olivy, cibuli, sušená rajčata, hořčici, kečup a majonézu. Dochutíme solí a pepřem.
Tuňáková pomazánka s bílým jogurtem
200 g okapaného tuňáka
140 g řeckého jogurtu
1 lžička hořčice
1 kyselá okurka
1/2 červené cibule
1/2 řapíku celeru
sůl, pepř, nasekaná pažitka
POSTUP:
Červenou cibuli, kyselou okurku a řapíkatý celer nakrájejte na drobné kousky. Tuňáka rozmačkejte vidličkou s jogurtem a přidejte řapíkatý celer, okurku, cibuli a lžičku hořčice. Dochuťte solí a pepřem. Na závěr ozdobte nasekanou pažitkou.
Tuňáková pomazánka se sýrem !!!
180 g okapaného tuňáka
200 g čerstvého smetanového sýra (Philadelphia, případně Ricotta, Lučina nebo Žervé)
2-3 lžíce majonézy
50 g strouhaného tvrdého sýra (Eidam, Gouda)
1/2 lžičky kari koření
1/2 cibule nakrájené na drobno (pórek?)
3 vejce natvrdo olivy na ozdobu pepř, sůl, citrónová šťáva
POSTUP:
Tuňáka rozmačkejte vidličkou a dobře rozmíchejte se smetanovým sýrem a majonézou. Vmíchejte nakrájenou cibuli a nastrouhaný tvrdý sýr, 2 nastrouhaná vejce . Dochuťte kari kořením, solí, pepřem a citronovou šťávou. Na ozdobu použijte olivy, poslední vejce na kolečka.
(upraveno, vyzkoušeno)
Cizrnová pomazánka s tuňákem
1 konzerva cizrny (uchovejte i nálev)
1 konzerva tuňáka
2 lžíce sezamové pasty Tahini
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky římského kmínu
1 stroužek česneku
Šťáva z půlky citronu
Hrst čerstvého koriandru
Sůl, pepř
POSTUP:
Cizrnu bez nálevu (jeho čas přijde později) nasypte do mixeru, přidejte okapaného tuňáka, oloupaný rozdrcený česnek, římský kmín, olej, sezamovou pastu, 4 lžíce cizrnového nálevu, koriandr, šťávu z půlky citronu, špetku soli a pepře. Vše dobře rozmixujte. Pokud je směs příliš hustá přidejte znovu trošku nálevu z cizrny, případně ještě lžíci olivového oleje a znovu mixujte až je pomazánka hladká. Na závěr dochuťte dle potřeby solí, pepřem a citrónem.
Avokádová pomazánka s tuňákem
100 g tuňáka
1 avokádo
2 natvrdo vařená vejce
½ menší cibule
1 lžička hořčice
Hrst nasekané pažitky
Citronová šťáva, sůl, pepř
POSTUP:
Uvařená vejce nastrouháme. Avokádo s tuňákem umačkáme vidličkou dohladka, vmícháme nastrouhaná vejce, nadrobno nasekanou cibuli, lžičku hořčice a nasekanou pažitku. Dochutíme citronovou šťávou solí a pepřem.
Lehká tuňáková pomazánka se sýrem Cottage
200 g tuňáka ve vlastní šťávě
1 kelímek sýra Cottage
šťáva i kůra z 1 citronu
Menší hrstka nasekaného čerstvého (případně mraženého) kopru
Sůl
POSTUP:
Okapané tuňákové kousky rozmačkejte vidličkou a promíchejte s Cottage sýrem, vmíchejte nasekaný kopr a dochuťte solí a citronem. Tato pomazánka je velmi lehká a dietní. Pokud si hlídáte kalorie, můžete navíc zvolit Cottage v light verzi.
Z <https://www.kvalitnitunak.eu/tunakova-pomazanka-10-nejlepsich-receptu