750 g uzené krkovice bez kosti
150 g másla
1-2 lžičky hladké mouky
400 g mraženého hrášku
POPIS PŘÍPRAVY :
Krkovičku podlejeme, poklademe kousky másla a pečeme přikryté při 150° doměkka, může trvat i 2 hodiny. Podle potřeby podléváme, obracíme a pokládáme hoblinkami másla. Před koncem pečení vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou a provaříme. Neměla by to být omáčka, jen trochu hustší šťáva. Rozmrazený hrášek necháme ve šťávě opatrně prohřát.
Autor : Jan Hlaváček, podle K.V. Raise
K.V. Rais: Zapadlí vlastenci :
Pepičko, zejtra k obědu přivedete pomocníka ze školy a ukuchtíte ambrózii!‘“ „Važte si toho, bratříčku, komu pan farář předloží ambrózii, toho má rád!“ vykládal principál. „Pan farář tu má znamenitou kuchařku, kdo by si byl pomyslil; to je výborná vepřová s hráškem.“ „Ambrózie!“ polohlasně, ale nadšeně vydechl farář. „Opravdu, ambrózie,“ usmál se hrabě, „posud jsem takové nejedl; prosím, ještě kousek.“ Tu se již farář nezdržel; vyskočiv volal: „Já to věděl, já to věděl, že vepřová s hráškem zvítězí!“ A vyběhnuv na chodbu, hlásal: „Pepičko, Pepičko, vidíte, povídal jsem to? Vepřová s hráškem vyhrála, pan hrabě si bral dvakrát, slyšíte, sám od sebe dvakrát!“