VAJEČNÁ PIKANTNÍ
4 natvrdo vařená vejce
100 g strouhaného tvrdého sýra
3 lžíce hustého jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička ostřejší hořčice
1 malá cibule najemno
sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvý tymián
Bílky posekáme na jemno. Žloutky rozmačkáme vidličkou v míse, přidáme jemně strouhaný sýr. Vmícháme jogurt, citronovou šťávu, hořčici, jemně usekanou cibulku a bílky. Podle chuti osolíme a opepříme, případně okořeníme tymiánem. Podáváme na listu hlávkového salátu nebo mažeme na pečivo.
Autor : Ona Dnes Dana Obermajerová
VAJÍČKOVÁ VELIKONOČNÍ
4 vejce praskla pri vareni
50 g másla
2 lžíce majolky
1,5 taveného sýra Smetanito
citronový pepř
černý pepř, sul,
trocha na jemno sekaného pórku.
POSTUP PŘÍPRAVY :
Nastrouháme vejce na jemno, studené máslo také natrouháme a vše zamícháme šlehačem. Ozdobime nasekanym porkem.
Autor : Helena Procházková
4 vejce
2 bal měkkého sýra
2 lžíce majonézy
1 lžička kremžské hořčice
1 lžička obyčejné hořčice
V misce nejprve vidličkou rozmačkáme měkký sýr s majonézou a hořčicemi, potom malou metlou co nejlépe rozšleháme. Přidáme nahrubo nastrouhaná vejce a opatrně promícháme.
VARIANTA:
Žloutky rozmačkáme se sýrem s majonézou a hořčicemi, rozšleháme. Přidáme nahrubo strouhané bílky a opatrně promícháme.
Autor : Ona Dnes Dana Obermajerová , Jan Hlaváček
VAJEČNÁ POMAZÁNKA ZE ŠKOLNÍ JÍDELNY
4 vejce natvrdo
máslo
lžička plnotučné hořčice
sůl, pepř (čerstvě mletý)
pažitka, cibulková nať
Vejce nastrouhejte na struhadle s jemnými slzičkami. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a utřete utřete se solí, špetkou pepře a lžičkou obyčejné plnotučné hořčice. Přidejte nastrouhaná vejce a šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká pomazánka. Nechte ji krátce odležet v chladničce a mažte na krajíce chleba. Posypte čerstvou pažitkou nebo jarní cibulovou natí.
Autor : Šárčina škola vaření
VAJEČNÁ S BRAMBORY
4 vejce natvrdo
4 vařené brambory
1 cibule na drobno nakrájená
200 ml majonézy
sůl, pepř
Brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé přísady a promícháme lžicí nebo vidličkou NEMIXUJEME. Mažeme na chleba či chlebíčkovou veku, zdobíme salámem a zeleninou, dobré i bez salámu. Je to výborný základ na obložené chlebíčky.
VAJEČNÁ S TUŇÁKEM
2 vejce natvrdo
1 tuňáková konzerva ve vlastní šťávě
1 vanička tvarohu
1 cibule
sůl, pepř
Tuňákovou konzervu slijeme, přidáme tvaroh, nahrubo nastrouhané vejce a nadrobno nakrájenou cibuli, promícháme a osolíme a opepříme dle chuti.
VAJEČNÁ TVAROHOVÁ
3 vejce natvrdo
1 tvaroh ve vaničce (nejlépe polotučný)
1 cibule
1 lžíce plnotučné hořčice
tvrdý sýr ( Eidam)
sůl, pepř
petrželka
Tvaroh rozmícháme s nahrubo nastrouhanými vejci, přidáme lžíci hořčice, nadrobno nakrájenou cibulku, najemno nastrouhaný eidam, sůl, pepř, petrželku. Dobře rozmícháme, vychladíme a podáváme s kusem pečiva a zeleninou.
PODLE DARINKY:
5 vajec natvrdo
2 lžíce strouhaného parmezánu
3 lžičky majolky
100 gr gervais
1 lžička provensálského koření
1 lžička dijonské hořčice
sůl, bílý pepř
POSTUP :
Oloupaná vejce nastrouháme na malých slzičkách, přidáme jemně nastrouhaný parmezán, majolku, gervais. Provensálské koření nejlépe podrcené v hmoždíři. Nakonec dochutíme hořčicí, solí a bílým pepřem.
Autor : Darina Hlaváčková